Vion publiceert keurings- en auditresultaten

23 oktober 2014

Vion rapporteert voortaan in Nederland over de kwaliteit van haar werkzaamheden op het gebied van voedselveiligheid, productintegriteit en dierenwelzijn. De publicatie van de kwaliteitsrapportage op de website van Vion geeft een duidelijk beeld over de hoeveelheid en kwaliteit van het door Vion verwerkte vlees over de afgelopen maanden, de resultaten van de overheidskeuringen en reguliere audits en de omstandigheden waarin de verwerking van vlees plaatsvindt.

Vertrouwen

"Consumenten moeten kunnen vertrouwen op de veiligheid van vlees. Wij realiseren ons hoe belangrijk onze rol daarin is", zegt Michiel Herkemij, CEO van Vion Food. "Daarom zet Vion vanaf vandaag bij wijze van spreken de deuren van de slachterijen open, zodat iedereen met eigen ogen kan zien hoe zorgvuldig wij werken en dat we niets te verbergen hebben. Ik kan niet garanderen dat in het productieproces geen incidenten plaatsvinden. Maar ik kan wel verzekeren dat we die altijd zelf bekend zullen maken met daaraan gekoppeld de maatregelen die we genomen hebben om herhaling te voorkomen. We staan voor veilig en eerlijk vlees. Indien we vaststellen dat incidenten zijn terug te voeren op ongewenst gedrag van individuen, wordt opgetreden. Het goede werk van vele anderen mag niet worden gefrustreerd door ongewenst gedrag van individuen."

Sectorbreed

De donderdag gepresenteerde gegevens zijn onder meer gebaseerd op keuring en toezicht door de NVWA. Andere auditrapporten van bijvoorbeeld Lloyds en Skal, worden op termijn integraal door Vion gepubliceerd zodra met alle partijen overeenstemming is bereikt over de wijze waarop. Op dit moment voldoet Vion vanzelfsprekend aan alle wettelijke eisen en normen. Daarenboven voldoet Vion ook aan door retailers, foodservice en verwerkende industrie opgestelde additionele eisen op het gebied van voedselveiligheid, productintegriteit en dierenwelzijn.

Belangrijkste kerngegevens

De belangrijkste kerngegevens van de kwaliteitsrapportage die Vion donderdag bekendmaakte op de website betreffen het aantal varkensslachtingen in de Nederlandse vestigingen van Vion, de daarmee samenhangende keuringsgegevens en de audits die zijn uitgevoerd door de NVWA. Soortgelijke gegevens betreffende de rundvleesverwerking volgen later. Daarbij publiceert Vion voortaan de auditrapporten van de NVWA integraal op de website, te beginnen met alle rapporten van 2014. Tenslotte gaat het bedrijf zo maandelijks aanvullende informatie publiceren op de website die betrekking heeft op vaststellingen van incidenten gedurende het proces. Het gaat hier om incidenten tijdens het transport, gedurende het verwerkingsproces en om ongewenst

gedrag op de werkvloer.

Altijd op de hoogte blijven?