‘Banken liggen dwars bij sanering Vion’

8 juli 2014

Banken zouden traag geweest zijn met de herfinanciering van Vion Food. Mogelijk is zelfs nog helemaal geen herfinanciering afgegeven voor de saneringsplannen bij Duitse vestigingen. Ook zouden de banken nog geen goedkeuring aan het strategisch plan gegeven hebben.

Hierdoor slaagt het vleesconcern er niet in om verliezen weg te werken, meldt het Financieele Dagblad. Vion kampt nog met erfenissen uit het verleden. Veel van de eerder aangekochte bedrijven zijn inmiddels weer verkocht. De verkoop van Ingredients heeft dan wel 1,6 miljard euro opgeleverd, maar daarvan is 1 miljard direct weer naar de banken teruggevloeid, om bankschulden af te lossen.

Bovendien konden tegenvallers op de West-Europese vleesmarkt met deze opbrengsten niet worden opgevangen. Een van die tegenvallers is bijvoorbeeld de Russische importstop van varkensvlees.

Normaal gaat veel van Vions varkensvlees rechtstreeks naar Rusland, maar die weg werd afgesneden. Hierdoor moet vers vlees nu in vrieshuizen worden opgeslagen, wat leidt tot onzekerheid en een extra kapitaalbeslag.

In thuisland Nederland zou Vion verder marktaandeel verliezen, onder andere aan het Helmondse Van Rooi Meat, stelt de zakenkrant.

Altijd op de hoogte blijven?