Belgische vleesindustrie vreest banenverlies

14 augustus 2014

Wat de Belgische vleesindustrie betreft, wordt de varkenssector veruit het hardst getroffen door de invoerboycot die Rusland heeft ingesteld. Dat bericht FoodHolland op basis van berichtgeving van Febev. Rusland is een belangrijke afzetmarkt voor Belgisch varkensvlees.

500 banen

Om financieel gezond te blijven, zullen bepaalde ondernemingen in de varkenssector harde beslissingen moeten nemen, verwacht de Federatie van het Belgisch Vlees (Febev). Volgens een eerste schatting zal 10 procent van alle arbeidsplaatsen in de sector overbodig worden. Dit stemt overeen met 500 banen.

Grootste afnemer

In 2013 werd 30.000 ton Belgisch varkensvlees rechtstreeks geëxporteerd naar Rusland. Deze hoeveelheid stemde overeen met een waarde van meer dan 55 miljoen euro. De indirecte export verdubbelde dit bedrag. Van alle door België geëxporteerde varkensvlees was vorig jaar 18,1 procent bestemd voor de Russische markt. Wat betreft de export van varkensvlees naar niet-Europese landen, is Rusland met 34 procent de grootste afnemer.

Febev vertegenwoordigt de Belgische varkens-, runder-, en paardenslachthuizen en uitsnijderijen. De organisatie telt 160 leden uit de drie gewesten en is op die manier de federale vertegenwoordiger van de sector.

Altijd op de hoogte blijven?