Crowdbutching ook populair in België

12 mei 2014

Crowdbutching is het nieuwste fenomeen in België: het samen kopen, delen, slachten en eten van een koe. Naar Nederlands voorbeeld, zegt één van de Belgische initiatiefnemers David De Keyser, die uit een vleesverwerkende familie komt.

''Het succes in Nederland bracht ons op een idee. Daar moet ook vraag naar zijn in België.'' En dat bleek ook zo. De eerste verkoopcijfers in België zijn boven verwachting. Daar kan zijn Yvo van Rijen van het Nederlandse bedrijf Koopeenkoe.nl over meepraten. Sinds hij in januari van start ging, heeft hij al 120 koeien verkocht.

Het draait volgens Van Rijen en De Keyser om de wens van de consument te willen weten waar zijn vlees vandaan komt. ''Ik probeerde een keer gehakt uit de supermarkt te traceren, het lukte me gewoon niet.'' De recente schandalen met vlees helpen ook niet mee aan het imago van de vleesindustrie.

Die is bovendien ook meer en meer veranderd ''van een ambacht in een industrie waar het respect voor het dier verloren is gegaan'', aldus De Keyser, die daar verandering in wil brengen met Deeleenkoe.be.

Pakketten

Via de websites kunnen consumenten een deel van een koe kopen. Als de hele koe is gekocht, wordt het dier geslacht en wordt ieder deel als een vleespakket aan huis geleverd. Er gaan circa dertig tot vijfendertig pakketten uit een koe. Omdat de koe pas 'verdeeld' wordt als ze volledig is verkocht, is er geen verspilling van vlees en worden dieren niet onnodig geslacht, stellen de ondernemers.

Beiden garanderen dat de koeien met respect worden behandeld en geslacht. Bij de verwerking van het vlees worden geen conserveringsmiddelen gebruikt.

'Slechte delen'

Elk vleespakket is gelijk, dus niemand krijgt 'de slechte delen' van het dier. Orgaanvlees zoals de tong of de lever is apart te bestellen. Willen klanten met eigen ogen controleren hoe de dieren worden behandeld, dan kan er een kijkje worden genomen op de boerderij waar de dieren rondlopen.

Nederlandse vleespakketten zijn 99,95 euro en zijn 7,2 kilogram zwaar, Belgische vleespakketten kosten 132,95 euro en wegen 10 kilogram. Volgens de ondernemers zeker goedkoper dan de prijs per kilogram die je bij een gewone slager of in de supermarkt betaalt. ''En dit is puur vlees, rechtstreeks van het veld op het bord.''

Altijd op de hoogte blijven?