'Dierenbescherming geeft onjuiste info'

10 april 2014

De Dierenbescherming verstrekt consumenten onjuiste informatie over het Beter Leven kenmerk. Dat vindt consumentenorganisatie Boerenfluitjes. “Zo vermeldt de verpakking van rundvlees dat de reistijd van het vee twee tot vier uur bedraagt”, stelt Ester van Aalst van Boerenfluitjes tegen Vlees+.

Niet haalbaar

“Pas op de zakelijke kant van de website staat dat dit acht tot tien uur is. Maar ik kijk vanuit de consument. De Dierenbescherming moet juiste informatie geven en uitleggen dat twee tot vier uur reistijd niet haalbaar is. Als vee uit Frankrijk wordt gehaald, heb ik er geen problemen mee, maar dan moet het rundvlees geen ster van het kenmerk krijgen.”

Van Aalst kaartte dit aan bij de Dierenbescherming maar kreeg geen bevredigend antwoord. Daarop verschafte ze een journalist de informatie dat de Dierenbescherming de eigen criteria om te voldoen aan het Beter Leven kenmerk oprekt. Dit is vervolgens in 13 regionale kranten verschenen. De Dierenbescherming reageert nu dat het een tendentieus artikel is en dat het niet gaat om concessies of om afzwakkingen van de eisen, maar om puur realisme.

Stapsgewijs

De organisatie stelt dat het past in de strategie van het Beter Leven kenmerk om stapsgewijs en per situatie aangepast verbeteringen te realiseren. Van Aalst: “Ik vind dat prima, maar dan moet je dat wel eerlijk zeggen tegen consumenten. Wij verlangen transparantie.”

Altijd op de hoogte blijven?