Eerste ‘zorgvuldige veehouderij' in Woudrichem

25 september 2014

Als eerste veehouderij krijgt geitenhouder Westerlaken uit Rijswijk, gemeente Woudrichem, zijn nieuwe omgevingsvergunning op basis van de strengere provinciale landbouwregels. De ondernemer, die één van zijn stallen gaat uitbreiden, scoort een ruime voldoende op de Brabantse Zorgvuldigheidsscore Veehouderij (BZV). Het bedrijf scoort vooral goed op fijnstof, mineralenkringloop, gezondheid, geurimpact, verbinding met de omgeving en biodiversiteit.

Uitbreiding

Het bedrijf van Westerlaken had in 2007 al een milieuvergunning gekregen voor uitbreiding naar 1000 melkgeiten en 700 opfokgeitjes. Nu kan die uitbreiding ook daadwerkelijk gerealiseerd worden met een grotere stal, een nieuwe melkstal en meer capaciteit voor ruwvoer en mest.

Geitenhouder Westerlaken geeft aan dat het detailniveau soms wel erg ver ging maar met de deskundige hulp van zijn adviseur viel het doorlopen van de BZV uiteindelijk mee.

Zorgvuldig

De BZV is een instrument dat stuurt en stimuleert dat een veehouderij die uitbreidt, zorgvuldig is en daarmee goed past in haar omgeving. De BZV is gebaseerd op de denklijn dat ontwikkelruimte verdiend moet worden, maar niet onbegrensd is. Het is een objectieve maat voor zorgvuldigheid. De veehouders hebben de keuzevrijheid om hun pakket van verbeteringen zelf samen te stellen. De provincie heeft de BZV samen met de partners in het Brabantberaad opgesteld. De BZV is een uitwerking van de regels van de Verordening ruimte 2014 die medio maart 2014 in werking trad.

Inzicht

Met de BZV krijgt een veehouder inzicht in de gezondheid van mens en dier, dierenwelzijn en de effecten op de omgeving. Uitgangspunt voor de BZV zijn de onafhankelijk erkende certificaten die veel bedrijven hebben. Daarnaast zijn de gegevens over de fysieke inrichting van het bedrijf van belang. Die staan grotendeels in de vergunningsaanvraag die de veehouder bij de gemeente indient en in de gecombineerde opgave die hij jaarlijks bij het ministerie van EZ doet.

Altijd op de hoogte blijven?