Meesterslagers op inspiratietour in Rotterdam

20 november 2014

De Vereniging Nederlandse Meesterslagers ging gisteren op zoek naar inspiratie in wereldstad Rotterdam. De groep van tien slagers bezocht bedrijven uit de vleeswereld, maar ook uit andere sectoren. Want ook van het succes van bijvoorbeeld een visspeciaalzaak kun je als slager veel leren. De redactie van Vlees+ was mee op deze inspirerende tour.

Horison

De mannen startten de dag bij Weiderij Horison. Hier worden Wagyu's en Herefords gehouden en in het restaurant bij de boerderij, Boutique Restaurant Bavette, wordt alleen vlees van eigen boerderij geserveerd. De slagers maakten een wandeling door het weiland en zagen hoe de Wagyu- en Herefordrunderen daar leven. "Een slager hoort dit soort bedrijven te bezoeken", klinkt het. "Dan kun je het verhaal doorvertellen aan je klanten en heb je met eigen ogen gezien hoe de dieren hebben geleefd." Na de wandeling volgt een uitgebreide lunch met onder meer Wagyu-vlees en een gerecht van rookvlees, gemaakt van de nek van een Herefordkoe, gecombineerd met mango.

'Een slager hoort dit soort bedrijven te bezoeken'

Fenix Food Factory

Later op de dag brachten de vakmannen een bezoek aan de Fenix Food Factory in Rotterdam. De loods wordt over een paar jaar gesloopt, maar ondernemers hebben er verschillende verkooppunten geopend. Met een kaasboer, bakker en slager. "We willen terug naar de gedachte van het oude dorpsplein, waar mensen hun dagelijkse boodschappen doen" , vertelt initiatiefnemer Wouter Bijl. "Mensen die hier komen zijn van alle leeftijden. Het zijn allemaal mensen die moeite willen doen voor goed eten en daar een eerlijke prijs voor over hebben."

Markthal en Schmidt Zeevis

Na de Fenix Food Factory keken de Meesterslagers hun ogen uit in de Rotterdamse Markthal. Een groot contrast met het vorige adres. Maar in Rotterdam kan het allemaal naast elkaar bestaan. Voor hoe lang, daar plaatsen sommige slagers vraagtekens bij. De ondernemers volgen hun weg voor een bedrijfsbezoek aan Schmidt Zeevis, waar gastheer Wil van Merkensteijn hen liet kennismaken met de wereld van verse vis.

De dag werd afgesloten met een diner bij restaurant De Machinist.

Lees meer in de komende editie van Vlees+

Altijd op de hoogte blijven?