Vogelgriep: geen leveringsproblemen vlees

19 november 2014

De vogelgriep heeft voor de kippenslachterijen geen noemenswaardige problemen opgeleverd. Zo had Plukon, om aan de vraag te voldoen, de productie voor de Nederlandse markt overgebracht naar Duitsland en België.

In de productielocaties van Plukon net over de grens werden kippen uit Duitsland en België geslacht. Kippenvlees mocht wel vervoerd worden. Daardoor voorzag het bedrijf geen tekorten, meldt De Gelderlander. Eerder gaf LTO-vakgroep pluimveehouderij ook al aan dat de aanvoer van kippenvlees naar de retail niet in gevaar kwam.

Het landelijke vervoersverbod is op zondag 16 november afgekondigd nadat bij een pluimveeboerderij in Hekendorp vogelgriep van het type H5N8 was geconstateerd. Op dinsdag, vroeg in de avond, is dit vervoersverbod weer opgeheven, omdat bij collega-bedrijven rond Hekendorp geen vogelgriep is aangetroffen.

Een dag eerder, toen het vervoersverbod nog van kracht was, werd volgens de NVWA zowel in het noordoosten van Nederland als in Noord-Holland een truck met slachtafval van de weg gehaald. Tegen deze vervoerders is proces-verbaal opgemaakt.

Altijd op de hoogte blijven?