Worstkartel bestond meer dan 10 jaar

16 juli 2014

Duitse vleeswarenproducenten kwamen tientallen jaren bijeen om te praten over marktontwikkelingen en prijzen. Sinds 2003 werden daadwerkelijk afspraken over prijsverhogingen gemaakt. Het Bundeskartellamt heeft daarom aan 21 deelnemers aan een Duitse worstkartel boetes van in totaal 338 miljoen euro opgelegd.

Onder de beboete bedrijven zijn dochters van Zur Mühlen-Gruppe, ClemensTönnies-Gruppe en het Zwitserse Nestlé. Volgens het Bundeskartellamt was ook Lutz Fleischwaren van Vion in Landsberg am Lech bij het kartel betrokken. Diverse bedrijven hebben aangekondigd in beroep te gaan.

Naast de 21 bedrijven zijn ook 33 verantwoordelijke managers beboet.

Prijsafspraken per productgroep

Volgens de Duitse autoriteiten ontmoetten worstfabrikanten elkaar tientallen jaren in de 'Atlantic-kring', genoemd naar de eerste ontmoetingsplaats, het Hamburgse Hotel Atlantic. Ze spraken daar over marktontwikkelingen en prijzen. De laatste 11 jaar werden concrete afspraken gemaakt, voornamelijk telefonisch.

Door de grote variatie in worstsoorten en verpakkingsgrootten ging het niet om prijsafspraken voor specifieke producten, maar om prijsklassen voor productgroepen. Daardoor konden aan de detailhandel hogere prijzen worden berekend.

Boetes

Het boetebedrag kan oplopen tot wettelijk maximaal 10 procent van de concernomzet. Aan de kleinere worstfabrikanten is een boete van zo'n 2 procent van de jaaromzet opgelegd. De individuele boetes zijn niet bekendgemaakt.

Voorzitter Andreas Mundt van het Bundeskartellamtes zegt dat het boetebedrag op het eerste gezicht hoog lijkt, maar dat vele jaren prijsafspraken werden gemaakt. Bovendien gaat het om een groot aantal betrokken ondernemingen en worden in de sector miljarden omgezet.

Altijd op de hoogte blijven?