Onderzoek naar geschiedenis vleesconsumptie

24 augustus 2015

Nieuw onderzoek suggereert dat 3,4 miljoen jaar geleden met behulp van stenen gereedschappen al dieren werden geslacht. Daarover bericht Scientias.nl.

In 2010 was het wereldnieuws: wetenschappers hadden ontdekt dat twee botten – eentje van een dier zo groot als een antilope en eentje van een dier zo groot als een buffel – met stenen gereedschappen bewerkt waren. De botten waren zo’n 3,4 miljoen jaar oud. In 2011 bekeken onderzoekers de botten nog eens en ze moesten concluderen dat de beschadigingen op de botten niet veroorzaakt waren door stenen gereedschappen, maar doordat de botten vertrapt waren. Die discussie wordt nu weer nieuw leven ingeblazen.

Opnieuw bestudeerd

Wetenschappers hebben de botten opnieuw bestudeerd. “Onze analyse laat duidelijk zien dat de beschadigingen op deze botten niet kenmerkend zijn voor vertrapping,” vertelt onderzoeker Jessica Thompson. In plaats daarvan komen de beschadigingen het beste overeen met beschadigingen die veroorzaakt worden doordat een dier met stenen gereedschappen geslacht wordt. De suggestie dat grote dieren zo’n 3,4 miljoen jaar geleden al geslacht werden met behulp van stenen gereedschappen, is zeer interessant, vindt Thompson. "Eén van de belangrijkste vragen omtrent de evolutie van de mens is wanneer we begonnen met het eten van vlees."

Groter brein

Aangenomen wordt namelijk dat de mens pas toen deze vlees ging eten in staat was om een groter brein te ontwikkelen. Wanneer je het brein van mensen vergelijkt met het brein van nauw aan ons verwante apen, zul je zien dat het brein van de mens aanzienlijk groter is. Dat wordt toegeschreven aan het eten van vlees, schrijft Scientias.

Fossiele resten

Tot voor kort waren de oudste stenen gereedschappen zo’n 2,6 miljoen jaar oud. Maar recent ontdekten onderzoekers stenen gereedschappen die zo’n 3,3 miljoen jaar oud zijn en stammen uit de tijd waarin ons geslacht het levenslicht nog niet had gezien. De botten die Thompson bestudeerde, zijn iets ouder dan de 3,3 miljoen jaar oude fossiele resten die eerder in hetzelfde gebied werden aangetroffen en toebehoren aan de mensachtige Australopithecus afarensis. “We weten dat simpele stenen gereedschappen niet enkel door mensen werden gebruikt”, stelt Thompson.

De grote vraag is nu hoe we deze botten moeten zien. Getuigen ze ervan dat onze voorouders heel zelden grote dieren afslachtten? Of gebeurde dat heel vaak, maar hebben we bewijs daarvan eerder over het hoofd gezien, omdat we aannamen dat 3,4 miljoen jaar geleden nog geen stenen gereedschappen werden gebruikt? “Als we willen begrijpen wanneer en hoe onze voorouders begonnen met het eten van vlees en die ecologische niche in beslag namen, moeten we onze zoektocht aanpassen.”

Altijd op de hoogte blijven?