COV: 'Onderzoek vleesconsumptie geeft vertekend beeld'

7 oktober 2015

De LEI-cijfers dat de vleesconsumptie in Nederland daalt, geven een vertekend beeld, stelt de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV). Het onderzoek gaat verder voorbij aan trends in de markt, vindt de brancheorganisatie.

"Voorop staat dat het LEI niet beschikt over de werkelijke aankoop- en consumptiecijfers, maar de vleesconsumptie berekend heeft met ‘technische informatie’". Het gaat dan om cijfers over slacht, in- en uitvoer. Verder heeft het LEI geen goede voorraadgegevens, stelt de COV. "Daardoor komt het LEI ‘anders’ uit dan de voormalige Productschappen Vee, Vlees en Eieren (PVE), die deze cijfers tot 2013 jaarlijks publiceerden en waarmee het LEI nu de eigen cijfers vergelijkt." Volgens het LEI kwamen de verschillen mede door een andere manier van rekenen.

Kant-en-klaar juist groeier

Ook zijn volgens de COV kant-en-klaar (producten waar vlees in zit verwerkt) niet meegenomen in de LEI-cijfers. Dit is juist een sterke groeier, stelt de brancheorganisatie.

De COV onderkent de lichte daling in vleesconsumptie in Nederland, maar stelt dat het LEI demografische en sociaal-economische factoren geheel buiten beschouwing laat. De daling gaat namelijk, volgens de COV, gepaard met ontwikkelingen als vergrijzing en veranderende eetpatronen. Dat de aankoop van (het relatief goedkope) kippenvlees stabiliseert, is volgens de organisatie een indicatie dat ook kosten voor consumenten een belangrijke rol spelen. Dit speelt in heel Noordwest Europa.

Altijd op de hoogte blijven?