Dijksma: 'Mogelijk aantal keurmerken verminderen'

12 maart 2015

Er zijn veel keurmerken in omloop. De Alliantie Verduurzaming Voedsel, waaronder het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel, willen een ordening van de vele ken- en keurmerken. Als keurmerken eenzelfde probleem adresseren, ligt samengaan voor de hand. Dat bericht FoodHolland.

Verminderen

Vanwege de internationale dimensie en het private karakter van veel keurmerken ziet de alliantie The Sustainability Consortium als mogelijk voertuig om het aantal keurmerken te verminderen. Dat schrijft staatssecretaris Dijksma aan de Tweede Kamer.

Verkeerslicht

The Sustainability Consortium (TSC) is een internationale samenwerking tussen universiteiten, NGO's en bedrijven die gezamenlijk methoden standaardiseren om duurzaamheid te meten voor food en non-food productgroepen. Eén keurmerk of verkeerslichtsysteem wordt echter, om meer redenen, als niet werkbaar of realistisch gezien. Het initiatief ligt nu bij de Alliantie om te komen met een voorstel dat het aantal keurmerken voor voedsel vermindert. Hierover is eind maart een vervolggesprek met de Alliantie Verduurzaming Voedsel voorzien.

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) is op eigen initiatief een vooronderzoek gestart naar de ervaringen van consumenten en andere belanghebbenden met keurmerken. Het vooronderzoek richt zich op alle keurmerken en beperkt zich niet tot keurmerken voor voedsel of duurzaamheid. De ACM richt zich met het vooronderzoek op het inventariseren en analyseren van signalen van diverse stakeholders en het uitwerken van mogelijke consumenten- en marktproblemen in relatie tot keurmerken. Daarnaast wil de ACM duidelijk krijgen of er een rol voor de overheid is weggelegd.

Beleidsvorming

De uitkomsten van het onderzoek zijn primair bedoeld voor intern gebruik binnen de ACM. Desalniettemin zal Dijksma de uitkomsten ook bij haar beleidsvorming betrekken. In de kabinetsreactie op het WRR-rapport 'Naar een voedselbeleid' zal het onderwerp keurmerken ook aan de orde komen.

Altijd op de hoogte blijven?