Kabinet betreurt oordeel ACM over Kip van Morgen

20 maart 2015

Het kabinet vindt het jammer dat de Autoriteit Consument en Markt (ACM) de Kip van Morgen in strijd met de mededingingsregels acht. De regering zoekt samen met het bedrijfsleven naar alternatieven die verduurzaming van de kipketen tóch mogelijk maken.

Dat schrijven minister Kamp en staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken in een brief aan de Tweede Kamer, meldt EVMI. De bewindslieden stellen te hopen dat de betrokken partijen in staat zullen zijn de afspraken zodanig vorm te geven dat ze binnen de mededingingsregels vallen. “In ieder geval is het van belang dat de verbetering van het welzijn van de kippen doorgang vindt.”

De ACM oordeelde in januari dat de duurzaamheidsafspraken tussen producenten, verwerkers en supermarkten een beperking vormen voor de concurrentie op de markt voor de verkoop van kippenvlees aan consumenten.

Alternatieven

De bewindslieden denken aan 4 alternatieven voor de collectieve afspraken. Individuele supermarktketens kunnen met producenten en verwerkers een duurzaamheidsstandaard ontwikkelen die verder gaat dan de Europese standaard. Dat gebeurt nu ook al. Een voorbeeld daarvan is het Beter Leven-kenmerk van de Dierenbescherming.

Een andere mogelijkheid is hogere nationale welzijns- en milieunormen. “Als de overheid deze hogere normen vaststelt, worden mededingingsproblemen voorkomen”, zo schrijven ze. Bovendien streeft de regering naar strengere dierenwelzijnsnormen in EU-verband. Ook wordt onderzocht hoe DG Mededinging van de Europese Commissie ertoe kan worden bewogen het thema op te pakken.

Altijd op de hoogte blijven?