'Kip van Morgen strijdig met kartelverbod'

22 januari 2015

De afspraken die LTO Nederland, slachterijen en het CBL gemaakt hebben over verduurzaming van de pluimveevleesproductie (Kip van Morgen) zijn strijdig met het kartelverbod. Het zou gaan om verboden kartelvorming en prijsafspraken. Dat staat in een voorlopig rapport van de Autoriteit Consument en Markt (ACM).

Volgens ACM (de vroegere NMa) voldoen de afspraken niet aan de vrijstellingscriteria van de mededingingswet. Ook levert de kip met extra aandacht voor dierenwelzijn niet genoeg meerwaarde op om onderlinge prijsafspraken tussen concurrenten te rechtvaardigen. De introductie van Kip van Morgen is mede door de (duurdere) prijs dus niet in het voordeel van de consument.

Verder betwijfelt de organisatie of verduurzaming van de pluimveevleesketen via een sectorbrede afspraak noodzakelijk is. Ook wanneer Kip van Morgen geïntroduceerd wordt, blijft er concurrentie van pluimveevlees in het gangbare en diervriendelijke segment. Het ACM-rapport is niet openbaar maar vakblad Boerderij heeft er de hand op weten te leggen.

Reacties

Het oordeel van de ACM is onjuist, reageert Natuur & Milieu. Dit omdat supermarkten helemaal geen prijsafspraken gemaakt hebben. Ook bestrijdt de organisatie dat de markt voor duurzame vleesproductie al voldoende in beweging is. Zonder de collectieve afspraken zouden supermarkten het nooit aangedurfd hebben om diervriendelijker geproduceerd pluimveevlees in de schappen te leggen.

Anna Gerbrandy, hoogleraar mededingingsrecht aan de Universiteit Utrecht, vindt dat de ACM uitgaat van een beperkte notie van consumentenwelvaart, te veel let op euro’s en te weinig op gezondheid, dierenwelzijn en milieu.

Dierenrechtenorganisaties als Wakker Dier en de Dierenbescherming waren al eerder niet blij met de Kip van Morgen. Zij vinden de verbeteringen in dierenwelzijn namelijk lang niet ver genoeg gaan.

Altijd op de hoogte blijven?