Nederlands team IYBC 2015 bekend

28 januari 2015

Kristian Grooten en Johan Augustinus gaan dit jaar de Europese titel verdedigen tijdens de International Young Butchers’ Competition (IYBC). Dat werd dinsdag bekendgemaakt tijdens het Nederlands Kampioenschap, dat plaatsvond bij SVO vakopleiding food in Rijswijk. De International Young Butchers’ Competition vindt dit jaar (onder voorbehoud) plaats in België.

Al vier keer kampioen

Vorig jaar wonnen Joey Baan en Nathan Burggraaf de Europese titel voor de vierde keer op rij. In de jaren daarvoor wonnen Jeroen Kroon en Tommy Kuijten (2013), Marco van der Hout en Juan Lopez (2012), Leendert van Leeuwen en Sjouke Bouma (2011). Het Nederlandse team 2015 staat voor de uitdaging om voor de vijfde achtereenvolgende keer het Europees Kampioenschap te winnen.

Nederlands Kampioenschap

Tijdens het Nederlands Kampioenschap streden zes jonge slagers om de eer voor deelname aan de wedstrijd voor slagers onder de 25 jaar. Na een spannende wedstrijd waarin drie onderdelen zijn uitgevoerd, is Johan Augustinus Nederlands kampioen geworden. Hij vormt samen met Kristiaan Grooten, die vorig jaar reservekandidaat was, het Nederlands team. Wiebe Mulder werd tweede en is daarmee dit jaar de reservekandidaat. Wiebe is zeker van deelname in 2016.

Werkgevers

Kristian Grooten werkt bij Uw Slager Dijkstra in Nieuw-Weerdinge. Johan Augustinus  is werkzaam bij Slagerij Augustinus in Tiel. Wiebe  Mulder werkt bij Slagerij Bouwman in Zuidwolde. Kristian volgt de opleiding winkelslager niveau 3. Johan volgt de opleiding  chef versdetailhandel en Wiebe volgt de opleiding worstmaker.

In samenwerking met de Koninklijke Nederlandse Slagersorganisatie (KNS) bereidt SVO vakopleiding food de Nederlandse deelnemers intensief voor op de wedstrijd. Het team volgt een speciale zestiendaagse vaktraining om zich optimaal voor te bereiden waarbij vakdeskundigen worden ingezet voor instructie en oefening. Ook besteden de deelnemers in het (leer)bedrijf de nodige tijd aan de meegegeven opdrachten ter voorbereiding.

Tijdens de International Young Butchers’ Competition (IYBC) strijden diverse landenteams om de Europese titel. Elk jaar wordt deze vakwedstrijd voor jonge slagers georganiseerd door één van de leden van de International Butchers’ Confederation (IBC). De wedstrijd bevat de volgende wedstrijdonderdelen: uitbenen, verdelen, vliezen en sorteren van een runderstomp; het maken van een soepterrine, hartige taart of galantine; het vervaardigen van een gevuld braadstuk of gevulde rollade; het maken en presenteren van grill- en barbecuespecialiteiten; het vervaardigen van twee keukenklare producten en het bereiden en presenteren van een hoofdgerecht met vlees.

Altijd op de hoogte blijven?