Nederlands team in top-10 Bocuse d'Or

29 januari 2015

Jan Smink, de Nederlandse deelnemer aan de Bocuse d’Or 2015 in het Franse Lyon, behaalde gisteren tijdens de wereldfinale de negende plaats. Smink en zijn commis Rogier Peeters kookten binnen exact 5 uur en 35 minuten veertien vis- en veertien vleesgerechten. Het sterke concurrentieveld bestond uit 24 topkoks uit de hele wereld.

Top-3

Ørjan Johannessen uit Noorwegen bemachtigde de eerste plaats in de finale. Nummer twee werd Philip Tessier uit de Verenigde Staten en nummer drie Tommy Myllyman uit Zweden. 
De prijs voor het beste visgerecht ging naar Hideki Takayama (Japan) en die voor het beste vleesgerecht naar Matti Jämsen (Finland). De prijs voor de beste commis ging naar Antti Lukkari uit Finland. Jan Smink kwalificeerde zich tijdens de Bocuse d’Or Europe in mei 2014 in Stockholm voor de wereldfinale.

Details

De concurrentie was volgens Smink "loodzwaar". "We gingen voor goud en het werd de negende plaats. Ik weet van de vorige keer toen ik als commis mee deed hoe zwaar deze wedstrijd is. Alles hangt af van de details. We hebben er keihard aan gewerkt en onze inspanningen zijn beloond."

Voorzitter van Bocuse d’Or Nederland, SVH Meesterkok Jonnie Boer (De Librije, Zwolle) is trots op het team. "Jan en Rogier hebben een mooie prestatie geleverd. Deze wedstrijd is de zwaarste die er bestaat. Je moet echt alles kunnen: alle technieken beheersen en laten zien. Je moet smaakvariaties bedenken, productkennis hebben en creatief zijn. Je moet stressbestendig zijn en kunnen plannen. Alles moet binnen vijf uur en 35 minuten gebeuren. Ben je te laat, dan krijg je strafpunten. Dat is een zware opgave."

Ook coach Leendert Klaassens was tevreden. "Deze wedstrijd vraagt heel veel tijd en voorbereiding. Je moet er een bikkel voor zijn om dit te durven en te kunnen. Een plaats bij de wereldfinale is al mooi. Ons doel was een plaats in de top tien halen en dat is gelukt."

Onverwachte wissel

De vaste commis van wedstrijddeelnemer Jan Smink was Lars Aukema. Lars raakte een week voor de finale gewond aan zijn hand. Voor hem kwam er een einde aan een maandenlange periode van bedenken, ontwikkelen en trainen. Rogier Peeters werkt sinds  januari 2015 als gespecialiseerd kok bij restaurant De Librije ***M in Zwolle. Op 16 januari kreeg hij de vraag of hij als commis kon en wilde invallen bij de wereldfinale om de Bocuse d’Or in Lyon. Patron-cuisinier Jonnie Boer stelde Rogier vrij van werk en Rogier ging aan de slag met chef Jan Smink. Onder dagelijkse leiding van Lars Aukema die de rol van leermeester op zich nam werd Rogier tot in detail geïnformeerd over het werk dat moest worden verricht. Dankzij coach Leendert Klaassens heeft Lars Aukema toestemming gekregen om op afstand Rogier te kunnen coachen en heeft zo zijn steentje ook bij kunnen dragen.

Altijd op de hoogte blijven?