PvdA wil verbod op kiloknallers

3 december 2015

Er moet een verbod komen op de kiloknallers die in de supermarkten liggen. Dat vindt de PvdA. Boeren zijn door de stuntprijzen gedwongen om hun vee tegen lage prijzen te fokken. De PvdA vindt dat het kabinet hier dwingende maatregelen tegen moet nemen.

'Slecht voor dier en mens'

PvdA-Kamerlid Sjoera Dikkers stelt dat de minimale bewegingsvrijheid slecht is voor de dieren. Zij kunnen niet vrij rondlopen en worden met antibiotica op de been gehouden. Dit is ook slecht voor de mensen, meent Dikkers. Wij krijgen door het eten van vlees die antibiotica ook binnen.

Wakker Dier voert al 5 jaar actie tegen kiloknallers. Vorig jaar pleitte de organisatie nog voor een verbod. Volgens toenmalig staatssecretaris Sharon Dijksma kon een verbod op verkoop onder de kostprijs niet door Europese regels. Dikkers gelooft daar niets van. Volgens haar zijn Duitsland, Denemarken en Groot-Brittannië ook bezig goedkoop vlees te weren uit supermarkten.

'Hoort erbij'

Brancheorganisatie Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) is tegen ingrijpen door de overheid in de vrije marktwerking. "Supermarkten moeten vrij zijn hun eigen winkelprijs vast te stellen voor hun eigen klanten. Aanbiedingen horen daar af en toe ook bij", meldt CBL woensdag.

'Geen stuntartikel'

De Koninklijke Nederlandse Slagersorganisatie (KNS) heeft de strijd tegen het aanbieden van vlees tegen zeer lage prijzen ook al jaren op de agenda. Kiloknallers doen geen recht aan de waarde van vlees, stelt de brancheorganisatie. Ze juicht daarom het voorstel van de PvdA van harte toe. “Vlees mag niet gebruikt worden als stuntartikel. Eerlijke prijzen doen recht aan het product en er ontstaat dan een betere, eerlijke en transparante keten. En zeker zo belangrijk; het komt dierenwelzijn en de kwaliteit ten goede,” zegt woordvoerster Marian Lemsom. “Dat de consument dit ook belangrijk vindt blijkt uit het feit dat de veel consumenten de weg naar de slager weten te vinden. De slager kan de consument namelijk volledig informeren over de herkomst, het verhaal achter het vlees. Dat is waar steeds meer consumenten behoefte aan hebben: een goed en eerlijk product.”

EenVandaag

De kiloknaller kwam woensdag ook in EenVandaag aan bod. Bekijk hier de uitzending waarin slager Gertjan Kiers en Dick Veerman van Foodlog aan het woord komen.

Altijd op de hoogte blijven?