Slager centraal in 'streekmarkt van toekomst'

26 februari 2015

Hart van Grolle. Dat is de naam van een hypermoderne, ‘groene’ overdekte streekmarkt die momenteel wordt gerealiseerd in het centrum van Groenlo. Slagerij Gebroeders Gosselink speelt een prominente rol in deze hippe ‘markt’. Naast een slagerij, biedt het project ruimte aan een bakkker, groenteboer, horeca-ondernemer en streekwinkel.

Emondt Interieurprojecten in Enschede verzorgt de complete winkelinrichtingen, Emondt Koeltechniek bouwt de diverse koel- en vriescellen terwijl Emondt Multiclima de klimaatinstallatie verwezenlijkt. Eind april is de oplevering.

Vers en ambachtelijk

Hart van Grolle is een overdekte groene streekmarkt, waar tezamen door afzonderlijke ondernemers een compleet assortiment aan verse en ambachtelijke bereidde producten van boerderijen en producenten uit de regio verkrijgbaar zijn. Een markt waar de slager het vlees voor je ogen bereidt en de bakker het brood vers bakt, waar appels naar pas geplukt ruiken en waar je in een kop koffie het land van herkomst kunt proeven. Waar de slager weet hoe de boer zijn vee verzorgt en de bakker de molenaar kent, waar frisse salades worden gemaakt en gezonde broodjes voor je ogen worden gesmeerd. Zo omschrijven de initiatiefnemers Hart van Grolle.

Eetwinkel

“Wereldwijd ligt er op het verkrijgen van voedsel, de natuur en onze leefomgeving grote druk door een afname van de biodiversiteit. Het aanbod is eenzijdig, de verwerking van voedsel gebeurt met allerhande toevoegingen als smaakmakers en mooimakers: over het transport of het opstoken van kassen maar nog te zwijgen. Dit willen wij veranderen en onze naam Streekmarkt ‘Hart van Grolle’ eer aan doen”, zo staat te lezen op de website www.hartvangrolle.nl. “We zijn een coöperatieve eetwinkel en gevestigd in een duurzaam gebouw in het hart van Groenlo. Het zonnedak geeft je het gevoel alsof je buiten winkelt.”

Energieverbruik nul

Bijzonder aan Hart van Grolle is verder dat het energieverbruik tot nul is gereduceerd. Onder meer door een optimale uitwisseling van restwarmte te creëren. Restwarmte wordt teruggegeven aan vloerverwarming en luchtgordijnen. Op het moment dat de slager of bakker koelt, kan een kantoor op de eerste verdieping worden verwarmd met de restwarmte. De elektrische voeding van het systeem gebeurt door de zonnepanelen die op het dak zijn geplaatst.

Altijd op de hoogte blijven?