Voorbereidingen IYBC in volle gang

21 mei 2015

Het Nederlandse team van de International Young Butchers' Competition (IYBC) is keihard aan het trainen. Nog een paar maanden en dan vindt op maandag 21 en dinsdag 22 september de International Young Butchers’ Competition plaats bij SVO vakopleiding food in Houten.

Europese titel

Diverse landenteams uit Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Engeland, Frankrijk en Nederland, strijden tijdens deze internationale vakwedstrijd voor slagers onder de 26 jaar om de Europese titel. Nederland is heel succesvol gebleken in deze wedstrijd de afgelopen jaren. De Europese titel is maar liefst vier keer op rij gewonnen.

De kandidaten

Het Nederlandse IYBC-team bestaat uit Kristian Grooten en Johan Augustinus en reservekandidaat Wiebe Mulder. Kristian werkt bij Uw Slager Dijkstra in Nieuw-Weerdinge. Johan is werkzaam bij Slagerij Augustinus in Tiel. Wiebe werkt bij Slagerij Bouwman in Zuidwolde. Kristian volgt de opleiding Winkelslager. Johan volgt de opleiding Chef-versdetailhandel en Wiebe volgt de opleiding Slager-worstmaker.

Trainingen

De deelnemers worden door een intensief 20-daags trainingsprogramma door SVO, in samenwerking met de KNS, voorbereid op de wedstrijd. Donderdag stonden de onderdelen keukenklaar en barbecue op het programma. In totaal zijn er zes wedstrijdonderdelen.

Karel de Leest, voorzitter College van Bestuur van SVO, sprak de jonge slagers trots en met bemoedigende woorden toe en wenste hen veel succes met de voorbereidingen op het EK. Aansluitend nam KNS-voorzitter Ad Bergwerff het woord om de deelnemers te bedanken voor hun passie en enthousiasme tijdens de voorbereidingen op de wedstrijd. “Het is natuurlijk fantastisch als op eigen bodem voor de vijfde keer de titel geprolongeerd kan worden!” aldus Bergwerff. Aansluitend zijn de werkgevers van de deelnemers in het zonnetje gezet. “Door het stimuleren van deelname en het bieden van de ruimte aan deze jonge slagers om mee te doen dragen jullie bij aan het positief imago van de slagersbranche. Daarvoor danken wij jullie oprecht.”

Wedstrijdtenue

Tijdens de trainingsdag kreeg het Nederlands team hun wedstrijdtenue uitgereikt. Een professionele uitstraling is van belang bij een wedstrijd op dit niveau. De kleding is mede mogelijk gemaakt door de sponsoren Buchholz, Supergarant, Tante Door, Interkring, Verstegen en uiteraard SVO vakopleiding food en de Koninklijke Nederlandse Slagersorganisatie.

De KNS vertegenwoordigt Nederland in de International Butchers’ Confederation.  De KNS wordt hierin vertegenwoordigd door voorzitter Ad Bergwerff, tevens vice-voorzitter van de IBC, en Hans Hulshof (Hoofd Beleid Ondernemerzaken).

 

Lees meer over het IYBC-team en bekijk de uitgebreide fotoreportage van de training in de komende editie van Vlees+ (verschijnt 12 juni).

Altijd op de hoogte blijven?