'Wantrouwen barrière doorbraak biologische landbouw'

18 februari 2015

Nederlanders zijn bereid om gemiddeld 6 euro per 500 gram kipfilet te betalen als het om diervriendelijker gehouden kippen gaat. Maar omdat consumenten de labels voor deze 'biologische' kip wantrouwen, laten ze het vlees nog te vaak liggen. Dat meldt de Telegraaf na een onderzoek dat gepubliceerd is in het nieuwe nummer van Economisch Statistische Berichten (ESB)

Met een prijs van rond €4 voor de gewone kipfilet is de €6 die consumenten zouden willen betalen een fors bedrag, blijkt uit het onderzoek.

Barrière

Omdat consumenten vooral de labels niet vertrouwen, kiezen ze ondanks alle goede bedoelingen toch voor de laaggeprijsde kippen. Dat gebrek aan vertrouwen in de labels is een van de belangrijkste barrières voor de doorbraak van de biologische landbouw, meldt ESB. Bovendien vinden consumenten volgens dit onderzoek van de Autoriteit Consument en Markt en de Rijksuniversiteit Groningen dat als er meer Nederlanders dezelfde kip zouden kopen, veel consumenten alsnog zouden meedoen.

Datzelfde effect ontstaat als de overheidsregels voor het houden van de dieren scherper worden. Alleen door het vertrouwen van consumenten in 'diervriendelijker' productie te vergroten, zal de hoeveelheid verkochte biologische kip kunnen stijgen, aldus onderzoekers in ESB.

Altijd op de hoogte blijven?