Brief aan EC tegen chemisch wassen van kip

6 januari 2016

De Europese consumentenorganisatie BEUC heeft in een brief uitdrukkelijk aan de Commissie gevraagd om het chemisch wassen van in Europa verkochte kippen niet toe te laten. Dat bericht het Vlaams infocentrum land- en tuinbouw (VILT).

De ingreep zou hier naar Amerikaans voorbeeld geïntroduceerd worden, onder meer om campylobacter, één van de meest voorkomende oorzaken van voedselvergiftiging in de EU, te bestrijden. Volgens BEUC strookt chemische behandeling niet met het Europese voorzorgsprincipe als het over voedselveiligheid gaat.

Peroxide-azijnzuur

De Europese Commissie denkt eraan om in de toekomst het chemisch wassen van in Europa verkochte kippen toe te laten. De karkassen worden dan bijvoorbeeld met peroxide-azijnzuur (PAA) gewassen in het slachthuis om op die manier de bacteriën te verwijderen, een methode die in de Verenigde Staten courant is.

BEUC noemt het chemisch behandelen van kip "onaanvaardbaar". De organisatie vindt het goed dat er actie ondernomen wordt om het aantal campylobacterbesmettingen terug te dringen, maar voegt eraan toe dat deze manier absoluut niet strookt met het Europese ‘farm to fork’-principe rond voedselveiligheid.

Effectiviteit

Volgens BEUC wordt de effectiviteit van PAA in twijfel gesteld door het Europese voedselveiligheidsagentschap. "Het probleem wordt niet opgelost door campylobacter van de karkassen te wassen in het slachthuis", aldus BEUC. "50 tot 80 procent van de gevallen van campylobacteriosis kan teruggebracht worden op levende dieren die de bacteriën dragen, door verspreiding naar mensen via lucht, water of direct contact. Het vlees is dus slechts het topje van de ijsberg en net daarom is het belangrijk te proberen de campylobacterlevels op de bedrijven te reduceren."

Altijd op de hoogte blijven?