Een hobby naast het werk kan je duur komen te staan

Smit & Smit Advocaten

In de meeste arbeidsovereenkomsten of cao’s staat tegenwoordig een verbod op nevenwerkzaamheden. Dit houdt in dat de werknemer naast zijn huidige werkzaamheden geen andere (on)betaalde werkzaamheden of activiteiten mag verrichten zonder toestemming van de werkgever.

In een zaak die onlangs werd berecht door het gerechtshof Den Bosch had de werknemer in zijn vrije tijd een gratis app voor op de mobiele telefoon ontwikkeld. Is dit in strijd met het verbod op nevenwerkzaamheden?

Feiten en omstandigheden

De werknemer is in 2012 in dienst getreden als financieel directeur bij een markt- en reclamebureau. In de arbeidsovereenkomst is een verbod op nevenwerkzaamheden opgenomen. In maart 2017 vertelt werknemer dat hij ‘voor de fun’ bezig is met de ontwikkeling van een app. De werkgever schrikt hiervan en stelt werknemer voor de keuze: of hij kiest vol te gaan voor werkgever of hij kiest voor het ondernemerschap. Werknemer kan geen keuze maken en de werkgever heeft om die reden een verzoek tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst ingediend. De kantonrechter ontbindt de arbeidsovereenkomst met toekenning van de transitievergoeding. De werknemer heeft het verbod van nevenwerkzaamheden overtreden en moet daarom aan werkgever een boete van € 3.000 betalen. Daarnaast oordeelt de kantonrechter dat werknemer in strijd handelt met het non-concurrentiebeding indien hij na het einde van de overeenkomst doorgaat met de ontwikkeling van de app. Kortom, werknemer is zijn baan kwijt én kan niet verder met de ontwikkeling van de app.

Hoger beroep

Werknemer gaat in hoger beroep. Werknemer meent dat hij het verbod op nevenwerkzaamheden niet heeft overtreden. Werkgever houdt zich bezig met fysieke promotieactiviteiten zoals het uitdelen van flyers en samples en niet met online activiteiten. Daarnaast was de app nog niet werkend en slechts voor de ‘fun’. Het Hof gaat hier niet in mee. Waarom vroeg werknemer dan een patent aan en was hij een verdienmodel aan het uitwerken?

Het gaat er bij het verbod niet om of met de app resultaat kon worden behaald. Het bezighouden met, of betrokken zijn bij, is al voldoende voor overtreding van het verbod. Dat de werkgever zich maar voor een klein gedeelte bezig houdt met online activiteiten, maakt dit niet anders. Het non-concurrentiebeding wordt wel verkort van drie naar één jaar.

Conclusie

Overtreding van het verbod op nevenwerkzaamheden kan de werknemer duur komen te staan. Bovenstaande uitspraak laat daarnaast zien dat zowel het verbod op nevenwerkzaamheden als het non-concurrentiebeding een krachtig middel blijft voor werkgevers. (Uitspraak Hof ’s-Hertogenbosch 15 maart 2018)

Smit & Smit Advocaten

Bezoekadres: Prins Bernhardlaan 16, 1131 CH Volendam
Postadres: Postbus 108, 130 AC Volendam
Mr. C.M. (Kees) Smit
Tel. +31 (0)6 20 13 86 69
Mr. J.J.M. (Jack) Smit
Tel. +31 (0)6 20 14 24 49
www.smitensmitadvocaten.nl
info@smitensmitadvocaten.nl

Lees alle columns van Smit & Smit Advocaten in ons dossier Arbeidsrecht.

Reactie toevoegen

 
Lees ook
Deliveroo uitspraak: wat zijn de gevolgen?

Deliveroo uitspraak: wat zijn de gevolgen?

Op 15 januari 2019 deed de kantonrechter Amsterdam een opmerkelijke uitspraak in de zaak van vakbond FNV tegen Deliveroo. Bezorgers die voor Deliveroo maaltijden bezorgen zijn geen zzp’ers, maar kunnen aanspraak maken op een arbeidsovereenkomst bij het bedrijf. Bovendien valt Deliveroo wel degelijk onder de cao voor beroepsgoederenvervoer. Deze...

Teveel ziekmeldingen

Teveel ziekmeldingen

Werknemers kunnen werkgevers veel kopzorgen bezorgen als het gaat over (overmatige) ziekmeldingen. Wanneer zijn ziekmeldingen terecht en wanneer maken werknemers misbruik van de situatie? In een recente uitspraak heeft de rechtbank Limburg zich over een dergelijke kwestie gebogen. In die zaak betrof het een werkneemster die vanaf februari 2015 in dienst...

Verlenging van de arbeidsovereenkomst

Verlenging van de arbeidsovereenkomst

Bij het aannemen van personeel komen veel (juridische) zaken kijken. Zo moet er bijvoorbeeld nagedacht worden over het aan te bieden salaris, een eventuele proeftijd, het aanbieden van een vast contract of een tijdelijk contract. Er mag slechts in maximaal twee jaar drie keer een tijdelijk contract worden aangeboden. In eerste instantie kiezen werkgevers...