‘Nu veel zekerder achter toonbank’

11 juni 2020 Karlijn Meulman

Saadet Sentürk (45) werkt al bijna dertig jaar in de slagerij van een Coop-supermarkt, maar ze begon pas vorig jaar aan haar mbo-opleiding Productiemedewerker slagerij bij de SVO vakopleiding food. Met succes, want ze studeerde cum laude af en stroomde meteen door naar de opleiding Slager. “Ik sta nu nog zekerder achter de toonbank.”

Werk overnemen

Saadet ging in 1991 aan de slag op de vleeswarenafdeling van een Coop-supermarkt. De afdeling ontwikkelde zich tot een vlees­warenafdeling/slagerij en later werd het alleen een slagerij. “Vanaf dat moment ben ik opgeleid door onze slagers en kon ik hun werk overnemen”, zegt ze. “Inmiddels doe ik het slagerswerk al zo’n 26 jaar. De papieren had ik alleen niet. Ik wilde vroeger wel een diploma halen, maar dat idee gaf ik op toen ik kinderen kreeg.”

Papieren halen

Sinds 2013 is Saadet afdelingschef van de slagerij van Coop Eemnes. Anderhalf jaar geleden gaf haar werkgever aan dat Saadet echt haar papieren moest gaan halen. “In eerste instantie wilde ik helemaal geen opleiding doen”, zegt Saadet. “Ik ben een alleenstaande moeder met twee pubers, werk fulltime en dan ook nog eens een dag per week naar school? Ik was ook bang dat ik de opleiding niet aan zou kunnen, aangezien ik al zolang uit de schoolbanken ben.”

Cum laude afgestudeerd

Saadet besloot er toch voor te gaan en startte met de mbo 2-opleiding Productiemedewerker slagerij van SVO. “Ik vond het meteen leuk,” zegt Saadet. “Ik mocht van mijn baas vier dagen gaan werken en de schooldag kreeg ik doorbetaald. Dat gaf veel rust. Mijn mentor was geweldig en van mijn baas kreeg ik alle tijd en ruimte voor mijn opdrachten. Ik wilde het graag heel goed doen en ik ben dan ook cum laude afgestudeerd. Toch een mooie prestatie.”

Ondanks dat Saadet al dertig jaar in een slagerij werkt, leerde ze veel bij tijdens de opleiding. “In de supermarkt krijg je de technische delen bijna snijklaar binnen”, zegt ze. “Bij SVO leerde ik pas waar al die delen precies vandaan komen. Die achtergrondkennis zorgt ervoor dat ik zekerder achter de toonbank sta. Klanten kunnen me alles vragen, ik weet het antwoord.” Saadet stroomde na haar eerste opleiding meteen door naar de mbo 3-opleiding Slager. “Daar leer ik calculeren en boekhouden, hele nieuwe uitdagingen”, zegt ze. “Wat mij betreft ga ik hierna ook nog door met de mbo 4-opleiding Bedrijfsleider vers. Het slagersvak vind ik mooi, stoer ook. Het is zo leuk om van een grote homp vlees een mooi lapje te kunnen maken en zelf recepten te bedenken. Ambities heb ik ook genoeg. Voorlopig blijf ik bij de Coop, maar ik zou ooit best nog keurmeester in een slachterij willen worden.”

Altijd op de hoogte blijven?