Praktijkopleiders bepalen succes student

SVO Vakopleiding

Het opleiden van slagerijmedewerkers doen wij als SVO vakopleiding food niet alleen. De praktijkopleider in de slagerij heeft een minstens zo’n belangrijke rol. Hij of zij ziet de medewerker dagelijks en is elke dag bezig met lesgeven. Een praktijkopleider is dan ook bepalend voor het succes van een slagerijstudent.

Op zoek naar een rolmodel

De vraag is natuurlijk: wat kenmerkt een goede praktijkopleider? Bij SVO zien we dat jongeren behoefte hebben aan een rolmodel. De praktijkopleider is bij uitstek iemand waar ze tegenop kunnen kijken. Hij heeft vaak dezelfde opleidingen gedaan als de student en liep tegen dezelfde dingen aan. Dat zorgt voor herkenning. Voor de praktijkopleider is dit uiteraard ook een risico. Het is gemakkelijk om te denken dat een medewerker die hetzelfde traject doorloopt, ook hetzelfde nodig heeft als hij. Maar elk mens is anders en heeft andere behoeftes. Je hebt nu eenmaal denkers en doeners, dromers en beslissers.

Verdiep je in je medewerker

Om in te kunnen spelen op wat je medewerker nodig heeft, is het nodig om je goed in hem of haar te verdiepen. Hoe leert hij of zij het makkelijkste? Wat wil hij graag bereiken? Wat heeft hij van jou nodig? Zorg ook dat je de talenten van je medewerker leert kennen én die benut. Ben je bijvoorbeeld zelf heel gestructureerd en is je medewerker juist creatief? Bekijk dan samen hoe die creatieve ideeën meer structuur kunnen krijgen, zodat ze succesvol uitgevoerd kunnen worden.

Stimuleren en motiveren

Tot slot is een goede praktijkopleider motiverend. Vertel je medewerker wat hij goed doet, waar verbeteringen mogelijk zijn en geef hem de ruimte om te groeien en zijn ideeën uit te voeren. Geduldig zijn, motiveren en stimuleren: dat zijn de punten waarmee een goede praktijkopleider zich onderscheidt. En daar heeft de hele slagerij uiteindelijk profijt van.

Rinus de Rijder
Onderwijsmanager SVO vakopleiding food

 

Reactie toevoegen

 
Lees ook
Zoektocht naar de Leukste Slagerij 2019 van start

Zoektocht naar de Leukste Slagerij 2019 van start

De winnaar van 2018: Vleeschhouwerij Zetten In 2019 gaat Stichting Slavakto wederom op zoek naar De Leukste Slagerij van Nederland. Vorig jaar werd deze wedstrijd voor het eerst georganiseerd. Vleeschhouwerij Zetten won toen de titel. Vanwege de vele positieve reacties vindt dit jaar de tweede editie plaats. Slagerijen, die willen deelnemen,...

Boucherie Rosalyce: Slagers met stropdas

Boucherie Rosalyce: Slagers met stropdas

In Frankrijk gaan gastronomie, delicatessen en traiteur hand in hand. Slagerij Rosalyce, in Charmeil vlakbij Vichy, is een walhalla voor de fijnproever. De winkel verkoopt tal van kwalitatief hoogwaardige en luxe producten. Daarbij hoort geen slager in een witte jas, maar een keurig overhemd met stropdas. Eigenaar Stéphane Theriaud vertelt over zijn...

Het vakmanschap van slager Bas Ultee

Het vakmanschap van slager Bas Ultee

Slager Bas Ultee begon onlangs weer met het deelnemen aan vakwedstrijden. En met succes. Tijdens de Slavakto werd hij uitgeroepen tot de beste slager van de provincie Utrecht. En in februari ontving hij een eervolle vermelding bij de Grote Grillworsttest. "Met onze producten maken wij het onderscheid én kunnen wij dat onderscheid blijven waarborgen”,...