Praktijkopleiders bepalen succes student

SVO Vakopleiding

Het opleiden van slagerijmedewerkers doen wij als SVO vakopleiding food niet alleen. De praktijkopleider in de slagerij heeft een minstens zo’n belangrijke rol. Hij of zij ziet de medewerker dagelijks en is elke dag bezig met lesgeven. Een praktijkopleider is dan ook bepalend voor het succes van een slagerijstudent.

Op zoek naar een rolmodel

De vraag is natuurlijk: wat kenmerkt een goede praktijkopleider? Bij SVO zien we dat jongeren behoefte hebben aan een rolmodel. De praktijkopleider is bij uitstek iemand waar ze tegenop kunnen kijken. Hij heeft vaak dezelfde opleidingen gedaan als de student en liep tegen dezelfde dingen aan. Dat zorgt voor herkenning. Voor de praktijkopleider is dit uiteraard ook een risico. Het is gemakkelijk om te denken dat een medewerker die hetzelfde traject doorloopt, ook hetzelfde nodig heeft als hij. Maar elk mens is anders en heeft andere behoeftes. Je hebt nu eenmaal denkers en doeners, dromers en beslissers.

Verdiep je in je medewerker

Om in te kunnen spelen op wat je medewerker nodig heeft, is het nodig om je goed in hem of haar te verdiepen. Hoe leert hij of zij het makkelijkste? Wat wil hij graag bereiken? Wat heeft hij van jou nodig? Zorg ook dat je de talenten van je medewerker leert kennen én die benut. Ben je bijvoorbeeld zelf heel gestructureerd en is je medewerker juist creatief? Bekijk dan samen hoe die creatieve ideeën meer structuur kunnen krijgen, zodat ze succesvol uitgevoerd kunnen worden.

Stimuleren en motiveren

Tot slot is een goede praktijkopleider motiverend. Vertel je medewerker wat hij goed doet, waar verbeteringen mogelijk zijn en geef hem de ruimte om te groeien en zijn ideeën uit te voeren. Geduldig zijn, motiveren en stimuleren: dat zijn de punten waarmee een goede praktijkopleider zich onderscheidt. En daar heeft de hele slagerij uiteindelijk profijt van.

Rinus de Rijder
Onderwijsmanager SVO vakopleiding food

 

Reactie toevoegen

 
Lees ook
Franse producten bij de Franse Slager

Franse producten bij de Franse Slager

De Franse Slager in Amsterdam verkoopt, zoals de naam al doet vermoeden, Franse vleesproducten als andouillettes en ganzenlever. De Fransman Alain Bernard is de man achter de Franse Slager. De liefde bracht Alain negentien jaar geleden naar Amsterdam. Oorspronkelijk komt hij uit het dorpje Ingwiller in de Elzas. Op zijn vijftiende begon hij met werken...

De twee broers van Slagerij Gebroeders Hiel

De twee broers van Slagerij Gebroeders Hiel

De broers Joop en Peter Hiel komen uit een echte slagersfamilie. Zowel hun opa als hun vader hadden een slagerij. Ook Joop en Peter zitten in het slagersvak. Samen met hun compagnon Jacob Roodenburg runnen ze de Slagerij Gebroeders Hiel. De slagerij van hun vader zat in een dijkwinkel in Rotterdam-Zuid. Het gezin woonde boven de winkel en beide broers...

SVO biedt masterclasses voor studenten

SVO biedt masterclasses voor studenten

Studenten van SVO vakopleiding food kunnen iedere laatste woensdag van de maand een masterclass volgen om hun kennis te verbreden. Op deze manier biedt SVO studenten de mogelijkheid om zich verder te ontwikkelen. Studenten maken niet alleen kennis met een expert, maar kunnen ook netwerken met vakgenoten. De bijeenkomsten zijn niet alleen toegankelijk...