Salades van Bieze: vakmanschap én gemak gaan hand in hand

16 augustus 2016

Van Bretonse kip tot Quinoa: in de toonbank van Keurslagerij Dick Kok in Uitgeest schittert een kleurrijk assortiment salades. De productgroep is één van de beste omzetmakers van het bedrijf en zorgt voor extra klantenbinding. “We worden steeds meer een culinaire eetwinkel en salades zijn een welkome aanvulling bij het uitdragen van ons ambacht”, aldus de slager.

Vleeswaren en salades zijn de grootste omzetmakers in de slagerij van Dick Kok in Uitgeest. “Mensen gaan minder vaak uit eten gaan en kiezen er eerder voor om thuis uitgebreid te tafelen, ook tijdens het barbecueseizoen”, vertelt de slager, die al 24 jaar een eigen zaak runt, samen met zijn vrouw Micha. “Met bijproducten zoals salades kunnen we steeds meer een totaalplaatje aanbieden. In Uitgeest zit geen groenteboer en mensen willen toch een lekkere salade. Als ze daarvoor naar een speciaalzaak in een ander dorp gaan, loop je het risico dat ze in die plaats ook het vlees halen.”

SALADE VAN HET HUIS

Kok heeft zestien tot achttien salades in het assortiment; het merendeel bestaat uit broodsalades, maar ook de maaltijdsalades winnen steeds meer aan populariteit. “In het weekend zijn mensen op zoek naar iets speciaals en dan lopen de salades ook erg goed”, weet ook slagersvrouw Micha. Ze presenteert in het weekend meer soorten salades in de toonbank en kiest dan ook voor grotere schalen. “De carpacciotapenade en filet americain zijn favoriet in het weekend. Ook de salade van het huis is een echte topper, met een basis van gerookte kip, ei en tartaarsaus. Die verkopen we vaak voor bij de barbecue.”

Micha maakt de salades zelf, met halffabricaten van Bieze als basis. “We vinden het belangrijk om onze eigen stempel te geven aan wat we verkopen. Bovendien kun je de marge op de salades makkelijk vergroten door zelf verse ingrediënten toe te voegen. We maken eigenlijk alles zelf; al onze vleeswaren komen uit eigen keuken.” “Dat maakt het vak slager ook zo mooi”, vult haar man aan. “Dat mensen bij je komen, voor wat jíj hebt gemaakt.” Hij verwacht steeds meer een tweedeling bij slagerijen: “Naast de ‘knallers’ krijg je de specialisten, die goed en eerlijk vlees verkopen en kwalitatieve bijproducten, zoals salades.”

Het slagersechtpaar werkt nu anderhalf jaar samen met Bieze. “Op een vakbeurs maakten we kennis met Bieze-wereldgerechten”, blikt Micha terug. “Daarna heb ik onze medewerkers een aantal soorten laten proeven en hen laten opschrijven welke ze het lekkerst vinden. Dat zijn de salades van de week geworden. De Bretonse kip is een topper, net als de Kip Peper, Surimi Wakame en Pasta Pesto. Weer eens wat anders dan een eiersalade! Het idee van een salade van de week werkt goed. ‘Die van vorige week, heb je die nog?’, horen we vaak. Verkopen doe je door veel te laten proeven. Bij trouwe klanten merken wij dat het lastiger is om hen iets nieuws te laten proberen. Dit zijn vaak de wat oudere mensen die altijd een vaste bestelling hebben. Maar de aanhouder wint!”

Ook in de barbecuefolder van de slagerij worden de salades volop onder de aandacht gebracht. De slager verkoopt ook tapashapjes voor op de barbecue, zoals carpacciospiesjes. “Daar verwacht ik heel veel van deze zomer”, zegt de vakman. “Vooral vrouwen willen niet grote stukken vlees eten, maar geven de voorkeur aan kleine hapjes, lekker met een wijntje. Een salade past daar natuurlijk ook heel goed bij.”

TRENDS

Om hun saladeassortiment verder te verrijken, krijgen Micha en Dick krijgen regelmatig tips en nieuwe recepten aangereikt van Richard Hoets, rayonmanager bij Bieze. Hij ziet meerdere trends op saladegebied. “Mensen reizen meer en doen overal ter wereld ideeën op. De Arabische salades hebben Nederland veroverd. Bulgursalades zoals quinoa, tabouleh en risoni slaan erg goed aan, vooral bij mensen tussen de 18 en 35 jaar. Niet alleen vrouwen, maar ook mannen! Ze hebben een druk bestaan en zijn zoekende naar hoe ze toch lekker en gezond kunnen eten. De traditionele zalm- en huzarensalade  vinden ze vaak te zwaar en te vet. We zien een trend dat deze groep bulgursalades graag eet als lunch. De salades zijn licht, vetarm en gezond. Bij mensen ouder dan 35 jaar zie je een tweedeling: de ene groep vindt de bulgursalades ook heel lekker, de andere groep kiest toch voor een pasta- of eiersalade.”

De rayonmanager adviseert slagers niet te veel salades vooruit te maken. “Met onze basisproducten kan de slager snel en makkelijk salades maken. Maak deze wel altijd dagvers! Het is niet erg als je aan het eind van de dag wat moet weggooien. Wees ook niet bang om iets weg te geven aan klanten, gewoon om te proberen. Dat betaalt zich vroeg of laat terug. Zie dit niet als derving, want dit zijn promotionele kosten die aftrekbaar zijn voor de belasting.” “Ik geef mijn medewerkers ook weleens een bakje salade mee naar huis”, reageert Micha. “Als zij enthousiast raken over een product, komt dat ook de verkoop ten goede.”

Het slagersechtpaar ontvangt regelmatig nieuwe recepten van hun rayonmanager. “Richard denkt met ons mee als kok (‘Hoe kunnen we ons onderscheiden qua smaak?’), maar ook als ondernemer (‘Hoe kunnen we er wat mee verdienen?’)”, aldus de slager. “Als ik eens iets anders wil, komt hij meteen met tips. Hebben we bijvoorbeeld shoarma in de aanbieding gehad? Dan kunnen we wat over is, garen en verwerken in de vierjaargetijdensalade.”

VERLEIDEN

Hoe presenteer je salades zo aantrekkelijk mogelijk in de slagerij? Vers, kleurrijk en herkenbaarheid zijn belangrijke aandachtspunten. “Laat zien wat erin zit!”, tipt Hoets. “Als je kiest voor een garnituur met stukjes appel, kies dan voor appel mét schil. Zo ziet de consument dat het appel is en niet meloen of peer. Als hij twijfelt, koopt hij het misschien niet. En zorg voor duidelijke kaartjes waarop je vermeldt wat erin zit. Niet iedereen durft hiernaar te vragen of neemt die moeite.”

“Presenteer je salades in lage bakken, zodat de klant er goed in kan kijken”, vult Micha aan. “Als je kiest voor zwarte bakken, springt zo’n kleurrijke salade er echt uit. Zet niet drie heel kleurrijke salades naast elkaar en daarnaast drie valere, maar zorg voor afwisseling.” “Het moet er woest aantrekkelijk uitzien, voor het echte ‘wow-effect’”, besluit Hoets. “De klant moet worden verleid met zijn ogen. Speel met kleur en strooi met verse ingrediënten!”

Snelle en makkelijke recepten met de lekkerste salades van Bieze

Elke keer weer vernieuwend zijn is niet gemakkelijk, daarom biedt Bieze Foodservice uitkomst voor de ambachtelijke slager door elke keer nieuwe recepten te schrijven. Bieze heeft al 60 jaar lang de lekkerste salades en heeft een breed assortiment kant-en-klare salades, maar ook basis salades die u naar hartenlust kunt verrijken. Denk bijvoorbeeld aan onze pastasalades en rauwkosten, maar sinds dit jaar ook de Wereldse salades.

Wereldse Salades

Het assortiment bestaat uit vijf soorten salades op basis van cous cous, bulgur, quinoa en risone. Deze salades met hun gezonde imago vinden steeds vaker hun weg naar de consument en wordt nu echt omarmd in Nederland. Maar wat is het nu precies?

Couscous wordt gemaakt van grof gemalen gries van durumtarwe. Van hiermee gemaakt deeg worden in een draaitrommel bolletjes gevormd die net zoals houdbare pasta's worden gedroogd.

Bulgur (ook: burghul of boergoel) is een graanproduct gemaakt van verschillende soorten tarwe, maar meestal van durum (harde tarwe). De tarwekorrels worden eerst gestoomd, daarna gedroogd en vervolgens grof gemalen of gebroken.

Quinoa wordt in één adem genoemd met couscous en andere korrelgranen, maar eigenlijk is het geen graansoort. Net zoals rijst, boekweit en soja bevat het ook geen gluten. De zaadjes zijn geschikt voor wie op de lijn let, omdat ze vezelrijk zijn en begenadigd met volwaardige proteïnen. Ze zijn gemakkelijk verteerbaar, quasi vetvrij en ze bevatten weinig zetmeel.

Risoni is een pasta gemaakt van harde tarwe in de vorm van een grote rijstkorrel.  Kan gebruikt worden als alternatief voor rijst maar wordt vaak gemengd met een saus en in soepen.

Voor onze voorjaarsbrochure ‘Terras en BBQ 2016’ en meer informatie over bijvoorbeeld de Wereldse Salades kunt u onze website bezoeken: www.biezefoodservice.nl.

  • Hieronder volgen de recepten

Mediteraanse Pasta Pesto

Ingrediënten:

  • 1000 gram         Pasta pesto salade - Bieze (art.nummer 50532)
  • 300 gram verse rode paprika blokjes
  • 200 gram rode ui
  • 200 gram bosuitjes in dunne plakjes gesneden
  • 125 gram feta kaas blokjes
  • 125 gram groene pitloze olijven
  • 100 gram cherry tomaatjes
  • 75 gram rucola

Bereiding:

Snijd de rode ui en bosuitjes in dunne plakjes. Halveer vervolgens de cherry tomaatjes. Snijd ook de rode paprika in blokjes en meng alle ingrediënten goed door elkaar. Doe de salade op een mooi platte schaal zodat alle ingrediënten goed zichtbaar zijn.

Hartige Quinoa salade

Ingrediënten (voor 1 kg verpakking):

  • 1000 gram Quinoa salade – Bieze (art.nummer 53044)
  • 200 gram kidney beans uit blik
  • 140 gram rode uienringen zeer dun gesneden
  • 100 gram cherry tomaatjes
  • 80 gram mesclun sla
  • 70 gram pijnboompitjes voor de garnering
  • Bereiding:

Snijd de rode ui in ringen. Halveer vervolgens de cherry tomaatjes. Voeg de kidney beans en mesclun sla toe en meng alle gesneden ingrediënten door elkaar. Garneer de maaltijd salade met pijnboompitjes.

  •  

Taboulé Oriëntal met paddenstoelenmix

Ingrediënten (voor 1 kg verpakking):

  • 1000 gram Taboulé Oriental - Bieze (art.nummer 53041)
  • 200 gram shiitake
  • 200 gram rode uien in ringen gesneden
  • 170 gram gele paprika in stukjes gesneden
  • 150 gram oesterzwammen
  • 130 gram champignons
  • 100 gram bosui in ringen gesneden
  • 75 gram veldsla
  • 2 eetlepels olijfolie
  • Bereiding:

Paddenstoelenmix: Snijd de bospaddenstoelen en champignons in grove stukken. Snijd ook de rode uien in ringen.  Fruit vervolgens de uienringen en de paddenstoelen licht aan met een klein beetje olijfolie.

Salade: Snijd als eerst de bosui in ringen en de paprika in stukken. Meng dit vervolgens samen met de veldsla, de Taboulé Oriental en de gefruite paddenstoelen mix.

  • Presentatie:

Bedek de bodem van de schaal of het bord met de aangemaakte salade. Garneer de salade met de overgebleven ingrediënten. Serveertip: Lekker met naanbrood en een hummus dip.

  •  

Frisse American Cole Slaw

Ingrediënten (voor 1 kg verpakking):

  • 1000 gram American Cole Slaw - Bieze (art.nummer 23153)
  • 200 gram dunne plakjes gesneden geblancheerde bleekselderij
  • 200 gram appelreepjes
  • 75 gram rucola
  • 2 stuks gesnipperde ui
  • Bereiding:

Snipper de ui in kleine stukjes en snijd de appel en bleekselderij. Meng vervolgens alle ingrediënten goed door elkaar. Doe wat rucola of andere sla onder in een schaal en leg de aangemaakte salade hier bovenop.

  • Serveertip:

Garneer eventueel met een aantal rozijnen.

Altijd op de hoogte blijven?