Blog

Anuga

Marc VeltmanIk was afgelopen week op de Anuga in Keulen. Dit jaar stond vooral de Marokkaanse keuken centraal, maar natuurlijk waren er heel veel nationaliteiten. Zoveel stands dat je je makkelijk kunt verliezen in zo’n groot aanbod. Van smaakmakers en specialiteiten uit vele landen tot een groot aanbod van vlees en vleeswaren. De grote jongens stonden er natuurlijk ook, helaas wel kil en met weinig beleving. Juist de kleine bedrijven lieten zien hoe het eigenlijk moet: laten proeven waar je trots op bent, open stands en veel aandacht voor potentiele klanten. De grote bedrijven waren er eigenlijk alleen voor hun bestaande klanten en dat is jammer, want op zo’n mooie grote beurs heb je juist de ruimte om te laten zien en proeven waar je goed in bent.

Gelukkig zijn er ook bedrijven die graag hun mooie producten wilden laten zien en proeven; veel geuren uit vele landen met mooie smaken. Juist de rijke smaken van de Marokkaanse keuken waren overal goed zichtbaar en te proeven. De warme geuren en smaken van dit soort landen geven de beurs en extra lading. Wat ook opviel waren de vele vega-producten. Deze kon je wel proeven. Helaas is het veel van hetzelfde en hebben de meeste producten weinig tot geen smaak. Een heel andere beleving waren de vleeswaren. Wat een genot! Vooral de Spanjaarden en de Italianen deelden ruim uit: heerlijke hammen, salami’s en andere gedroogde worsten. Deze gefermenteerde producten hebben veel smaak en geur. Heerlijke proeverijen met bijlage zoals olijven, broodjes en mooie harde kazen.

Achteraf waren er maar weinig vernieuwingen op het gebied van vlees en vleesvervangers. Gelukkig hebben wij in Nederland veel goede vakmensen die de consument voor de feestdagen weer eens kunnen adviseren en verwennen met hun kennis en producten.

Over Marc Veltman

Marc Veltman is eigenaar van Puur Veltman en begonnen als kok in de betere restaurants: Krasnapolsky, d’Vijff Vlieghen en Vermeer (sterrenzaak) waar hij de liefde voor verse en pure ingrediënten opbouwde. Met deze kennis van hoe producten puur zouden moeten smaken is hij de levensmiddelenindustrie ingerold, waar hij in de avonduren de HAS in Den Bosch heeft gevolgd. Passie voor eerlijke en pure voeding ligt in zijn hart. De eenvoud van smaak en de kunst van het weglaten van overbodige ingrediënten (smaakherrie) is in zijn ogen een must.

Bekijk alle berichten van Marc Veltman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *