De VAS is voorbij

5 december 2019 Jan Nederhoed

De VAS is weer achter de rug. Als je het mij vraagt, een goede beurs, met prima vakwedstrijden en uitstekende winnaars. Een leuke beurs ook, die ondanks de locatie, toch Amsterdamse gezelligheid kende.

Het bestuur van de VAS en de Slavakto kunnen tevreden terugkijken en ook al liep het misschien niet allemaal zoals gepland, als we terugkijken kunnen we misschien wel stellen dat de locatie in Nieuwegein geschikter was dan die in hartje Amsterdam. Ikzelf was nauw betrokken bij de vakwedstrijden en de keuring was deze keer wederom in het SVO-gebouw in Houten. Dat verdient een dikke pluim. Werkelijk een geweldige locatie om de keuring van de vakwedstrijden te organiseren en dan vooral mede dankzij de plezierige en gastvrije samenwerking met SVO.

Was er dan echt niets op aan te merken? Best wel! Zo vond ik het aantal deelnemers een beetje teleurstellend. We zijn in Nederland met ruwweg zo’n 2.000 slagerijen en dan hoop je toch altijd stiekem dat ongeveer de helft mee wil doen. Als er dan maar zo’n 200 deelnemers zijn, dan valt dat toch tegen. Welnu, volgend jaar oktober heeft u een nieuwe kans: de NSM 2020. Maar dat terzijde.

Ook het aantal leerlingen dat meegedaan heeft, viel me tegen. Langs deze weg zou ik dan ook collega-ondernemers willen oproepen om hun leerlingen aan te zetten mee te gaan doen aan de vakwedstrijden; het is leerzaam en motiverend! Het is al lastig genoeg om goede leerlingen te vinden en ik kan u verzekeren dat zo’n leerling het vast leuk vindt om eens mee te mogen doen aan een vakwedstrijd. Om het geld hoeft u het niet te laten; SVO sponsort een fors deel van het inschrijfgeld.

Een ander punt wat me een beetje tegenviel waren de inzenders in de C-rubriek, de showschotels. De A-rubrieken zijn de vleeswaren en worstsoorten en de B-rubrieken zijn met name de maaltijden, snacks, salades e.d. Vroeger, toen ik nog jong was en zwart haar had, zagen we op vakbeurzen soms de meest geweldige showschotels. Wie herinnert zich niet die indrukwekkende vetsculpturen van de Zeeuwse slager Hugense of de prachtige vleeswarenschotels van de Duitse Linda Ziegler. Welnu, de wedstrijdorganisatie van de VAS heeft weer een C-rubriek ingevoerd. Een paar schotels waren echte eyecatchers, maar het aantal inzenders viel tegen. Gelukkig waren er een paar schitterende schotels, u heeft ze kunnen zien in de koelvitrines op de VAS. Maar niet genoeg, vind ik. Misschien wilt u toch eens proberen om met uw mooiste schotel mee te doen aan een wedstrijd. Dan heeft u bij de NSM 2020 opnieuw een kans.

Voor nu wens ik u goede kerstdagen en een heel voorspoedig 2020, of zoals we dat in Groningen zeggen: veul heil en zeeg’n.

Altijd op de hoogte blijven?