Een duurzame wereld

SVO Vakopleiding

Het is inmiddels duidelijk: we moeten onze manier van leven aanpassen, willen we onze aarde behouden voor de generaties na ons. Duurzaamheid en werken aan een circulaire economie zijn voor ieder mens en elk bedrijf noodzakelijk. Daarin valt enorm veel te winnen. Kijk alleen maar naar de verspilling van voedsel. Wereldwijd gaat er elk jaar 750 miljard euro aan goede etenswaren verloren. Die verspilling staat gelijk aan 8 procent van de totale CO2-uitstoot ter wereld. Hiervoor kun je je ogen niet sluiten. Er is een omslag in gedrag en cultuur nodig, en als vakopleiding nemen we daar onze verantwoordelijkheid in. We kunnen het probleem niet alleen oplossen, maar we kunnen wel bijdragen aan bewustwording.

Duurzaamheid in opleidingen

Duurzaamheid is een belangrijk onderdeel van onze opleidingen. Dat zit in verschillende zaken. Denk aan het goed leren portioneren van vlees, en het ‘opvoeden’ van klanten als het om hoeveelheden gaat. Soms hoor je klanten zeggen ‘geef maar voor zes personen, dan heb ik zeker genoeg’, terwijl ze maar drie gasten hebben. Zonde, want het vlees dat overblijft, wordt waarschijnlijk weggegooid. We leren onze studenten ook over duurzame verpakkingsmaterialen en we leren hen om kritisch na te denken over duurzaamheid. Met welke maatregelen boek je écht winst en hoe kun je die inzetten in je slagerij?

Onderzoek naar hybride producten

SVO kijkt ook verder dan haar opleidingen. Samen met Wageningen University & Research en de KNS doen we de komende vier jaar onderzoek naar het maken van hybride producten, die deels vlees en deels plantaardig zijn. Consumenten zijn bereid om minder vlees te eten; dat draagt bij aan een vermindering van de CO2-uitstoot. Maar het plantaardige alternatief moet wel dezelfde eigenschappen en smaak hebben. We onderzoeken welke grondstoffen en technieken hiervoor nodig zijn en welke recepturen goed werken. We hopen dat dit onderzoek uiteindelijk bijdraagt aan het bewuster omgaan met eten en met onze voedselbronnen. Want dat is hard nodig.

Rinus de Rijder
Onderwijsmanager
SVO Vakopleiding Food

SVO
SVO vakopleiding food
Postbus 516 | 3990 GH HOUTEN
Tel: 030 275 81 11
info@svo.nl | www.svo.nl
Twitter: @SVO_Opleidingen

Lees hier alle SVO-columns

Reactie toevoegen

 
Lees ook
SVO

SVO

Lang geleden volgde ik voor SVO een cursus ‘onderwijsmedewerker’. De heer Van der Wart bracht ons destijds allerlei onderwijstrucjes bij. Wij vakidioten werden getraind en geschoold en het was een feest om naar Bilthoven te rijden. Naast gezellig, was het ook leerzaam. Zowel ten aanzien van het slagersvakonderwijs, als op het sociale vlak...

SVO scoort 7.3 in JOB Monitor

SVO scoort 7.3 in JOB Monitor

In de JOB Monitor (Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs) het tweejaarlijkse onderzoek onder studenten naar de tevredenheid over het mbo, heeft SVO vakopleiding food beter gescoord dan het landelijk gemiddelde. SVO kreeg een 7.3. Gemiddeld krijgt SVO van haar studenten het rapportcijfer 7.3, landelijk ligt dit op 6.6. Studenten vullen anoniem een online...

Simon van Schaik wint Spareribs Trophy 2016

Simon van Schaik wint Spareribs Trophy 2016

De Leidse slager Simon van Schaik heeft de beste Spareribs van Nederland. Gisteren werd hij tot winnaar van de Spareribs Trophy 2016 uitgeroepen tijdens het KNS inspiratiecongres in Amersfoort. Marco van Strien uit 's Gravenmoer werd tweede en Slagerij en Traiteur Beerens uit Best legde beslag op de derde plaats. Hoog niveau Het niveau was dit jaar...