Een duurzame wereld

SVO Vakopleiding

Het is inmiddels duidelijk: we moeten onze manier van leven aanpassen, willen we onze aarde behouden voor de generaties na ons. Duurzaamheid en werken aan een circulaire economie zijn voor ieder mens en elk bedrijf noodzakelijk. Daarin valt enorm veel te winnen. Kijk alleen maar naar de verspilling van voedsel. Wereldwijd gaat er elk jaar 750 miljard euro aan goede etenswaren verloren. Die verspilling staat gelijk aan 8 procent van de totale CO2-uitstoot ter wereld. Hiervoor kun je je ogen niet sluiten. Er is een omslag in gedrag en cultuur nodig, en als vakopleiding nemen we daar onze verantwoordelijkheid in. We kunnen het probleem niet alleen oplossen, maar we kunnen wel bijdragen aan bewustwording.

Duurzaamheid in opleidingen

Duurzaamheid is een belangrijk onderdeel van onze opleidingen. Dat zit in verschillende zaken. Denk aan het goed leren portioneren van vlees, en het ‘opvoeden’ van klanten als het om hoeveelheden gaat. Soms hoor je klanten zeggen ‘geef maar voor zes personen, dan heb ik zeker genoeg’, terwijl ze maar drie gasten hebben. Zonde, want het vlees dat overblijft, wordt waarschijnlijk weggegooid. We leren onze studenten ook over duurzame verpakkingsmaterialen en we leren hen om kritisch na te denken over duurzaamheid. Met welke maatregelen boek je écht winst en hoe kun je die inzetten in je slagerij?

Onderzoek naar hybride producten

SVO kijkt ook verder dan haar opleidingen. Samen met Wageningen University & Research en de KNS doen we de komende vier jaar onderzoek naar het maken van hybride producten, die deels vlees en deels plantaardig zijn. Consumenten zijn bereid om minder vlees te eten; dat draagt bij aan een vermindering van de CO2-uitstoot. Maar het plantaardige alternatief moet wel dezelfde eigenschappen en smaak hebben. We onderzoeken welke grondstoffen en technieken hiervoor nodig zijn en welke recepturen goed werken. We hopen dat dit onderzoek uiteindelijk bijdraagt aan het bewuster omgaan met eten en met onze voedselbronnen. Want dat is hard nodig.

Rinus de Rijder
Onderwijsmanager
SVO Vakopleiding Food

SVO
SVO vakopleiding food
Postbus 516 | 3990 GH HOUTEN
Tel: 030 275 81 11
info@svo.nl | www.svo.nl
Twitter: @SVO_Opleidingen

Lees hier alle SVO-columns

Reactie toevoegen

 
Lees ook
Week zonder Vlees biedt kansen

Week zonder Vlees biedt kansen

Meestal gaat het er hard aan toe in de discussie over wel of geen vlees eten. Vegetariërs lijken vlees eten soms bijna misdadig te vinden en verstokte vleeseters zetten ook de hakken in het zand. Tijdens de Week zonder Vlees afgelopen maart merkte ik eindelijk dat de discussie breder werd. Er was minder emotie en meer constructieve dialoog. Verschillende...

Nieuwe technologieën  stimuleren het leren

Nieuwe technologieën stimuleren het leren

SVO vakopleiding food vernieuwt haar onderwijs continu, zodat het past bij de manier waarop onze studenten het beste leren. Samen met experts op dit gebied ontwikkelen we nu onze visie op innovatie en starten we vernieuwende pilots waarmee we ons onderwijs verder willen verbeteren.

SVO biedt masterclasses voor studenten

SVO biedt masterclasses voor studenten

Studenten van SVO vakopleiding food kunnen iedere laatste woensdag van de maand een masterclass volgen om hun kennis te verbreden. Op deze manier biedt SVO studenten de mogelijkheid om zich verder te ontwikkelen. Studenten maken niet alleen kennis met een expert, maar kunnen ook netwerken met vakgenoten. De bijeenkomsten zijn niet alleen toegankelijk...