Blog

Even in de vriezer

Wat een hoop ophef over het kweekvlees, voorlopig ligt het nog even in de vriezer.

Best een raar woord kweekvlees, al het vlees wordt toch gekweekt? Iedereen weet dat een beest wat vrij rondloopt veel mooier vlees heeft dan een beest in een stal of met weinig beweging. Dus zal een beest uit het wild wat zijn eigen eten bij elkaar heeft moeten zoeken en veel meer beweging heeft gehad, beter smaken dan van een fokker. Nu weten wij allemaal dat er te weinig dieren in het wild zijn om aan de vraag te kunnen voldoen. Dus fokken/kweken wij vlees. Met de nieuwste technologie maken wij vlees in een laboratorium. Ik vraag me echt af wat de smaak daarvan is.

Structuur en bite geloof ik nog wel, als je ziet wat er tegenwoordig mogelijk is op vega gebied, dan zal dat wel goed komen. Echter de smaak is een heel ander ding. Wild vlees smaakt rijker en heeft een mooie structuur vooral door hetgeen ze eten en de beweging die zij hebben gehad, de velden waar ze lopen en de lucht die ze ademen. Het gefokte vlees wisselt erg per ras en waar het vandaan komt en vooral hoeveel bewegingsvrijheid en natuurlijk het voer wat het beest heeft gehad. Denk maar aan een mais gevoerde kip, echt een groot verschil met de plofkip. Livar varken is ook zo een voorbeeld. Proef deze producten maar eens naast je huidige producten je zult verrast zijn van de smaak, structuur, mondgevoel en de herinneringen die je er aan overhoudt. Nu weer even terug naar het kweekvlees. Een stukje vlees wat gekweekt wordt op centimeters, best raar, geen beweging en wat krijgt het te eten om te groeien? Ik weet het niet maar ben toch meer een voorstander, allemaal wat minder en dan wat lekkers. Toch blijf ik wel benieuwd naar deze ontwikkelingen. Want hij blijft staan ‘if you always do what you always did, you will always get what you always got’.

Geniet van wat de natuur ons biedt.

Culinaire groet,

Marc Veltman
www.puurveltman.nl
@puurveltman/@puursmaakmakers

Over Marc Veltman

Marc Veltman is eigenaar van Puur Veltman en begonnen als kok in de betere restaurants: Krasnapolsky, d’Vijff Vlieghen en Vermeer (sterrenzaak) waar hij de liefde voor verse en pure ingrediënten opbouwde. Met deze kennis van hoe producten puur zouden moeten smaken is hij de levensmiddelenindustrie ingerold, waar hij in de avonduren de HAS in Den Bosch heeft gevolgd. Passie voor eerlijke en pure voeding ligt in zijn hart. De eenvoud van smaak en de kunst van het weglaten van overbodige ingrediënten (smaakherrie) is in zijn ogen een must.

Bekijk alle berichten van Marc Veltman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *