Gemalen vlees

Hoe zat het ook alweer met dat stukje gemalen vlees op een broodje? De hamburger is vernoemd naar de Duitse stad Hamburg. Het principe van een ‘platte gehaktbal’ werd meegenomen uit Duitsland naar de VS door immigranten in de 19e eeuw. Oorspronkelijk was de hamburger een plat stuk vlees. Het kreeg grote bekendheid door toedoen van de voedingsdeskundige J. Salisbury aan het begin van de 20e eeuw.

Mannelijke hamburger

De hamburger werd toen ook wel Salisbury steak genoemd. Het broodje werd in 1912 toegevoegd, waardoor het gerecht snel aan populariteit won. In de jaren 30 was het de meest populaire snack in de VS en dat is het nog. Ook in ons land is hij erg geliefd. De laatste tijd wordt veel gestreden om de lekkerste, maar vooral ook de meest mannelijke hamburger. In gewicht, smaak en beste vleeskeuze.

Culinaire variant

Onlangs was er een zeer geslaagde sessie van het ‘Hamburgerstation Event’ van Lantmännen, een fabrikant van ambachtelijk brood. Er werden meerdere concepten gepresenteerd, onder meer een klassieke hamburger van de houtskoolgrill, een visburger, een vegaburger en een culinaire variant met kreeften en ganzenlever. Met verschillende garnituren, aparte sauzen en natuurlijk verschillende broodjes. Zo wordt het eten van een hamburger ineens een belevenis.

Wat de smaakmakers voor het vlees betreft, kiest de één voor alleen zout en peper en de ander wil ietsje meer. Mijn voorkeur gaat uit naar een mooie balans van foelie, witte peper en iets zeezout. Als ik de burger iets meer wil meegeven, gebruik ik ook verse knoflook en verse Spaanse peper. De grofheid van het vlees is zeer bepalend voor de smaak en het mondgevoel, daarmee kun je spelen als vakman. Daarnaast kun je variëren met hamburgers van verschillende soorten vlees: van lams- en geitenvlees en kip (liefst dijenvlees) tot kalfs-, rund- en varkensvlees.

Vis

Denk ook eens aan vis; een combinatie van varkenswangen en kabeljauw, een beetje citroenschil en wat dille. Laat zien dat jij de vakman bent en laat de klant eens kennismaken met een hamburger van goede kwaliteit vlees, met niet te veel smaakherrie en binders.

Reactie toevoegen

 
Dossiers
Lees ook
Dubbel

Dubbel

Op sommige dagen voelt het zo dubbel. Gewoon je werk doen terwijl de wereld onder een pandemie gebukt gaat. Geen kus voor mijn moeder, wel bijeenkomsten met meer dan vijftig mensen, van wie ik een groot deel niet ken.

Barbecueseizoen op volle toeren

Barbecueseizoen op volle toeren

Nu we aan huis gekluisterd zijn, biedt buiten eten een prettige afleiding. Zodra het even kan, gaat de barbecue aan. Nieuwe recepten en gerechten zijn daarbij zeer welkom. De slager kan helpen om origineel, lekker en voordelig te barbecueën en om daarbij een horeca-ervaring te evenaren.

De 'vleesweters' van Slagerij Van der Meer uit Castricum

De 'vleesweters' van Slagerij Van der Meer uit Castricum

De vleesweters noemen ze zichzelf. Bij Slagerij Van der Meer uit Castricum staan puur vlees en ambacht centraal. Met workshops en het actief aanbieden van vergeten vlees etaleert eigenaar Joost van der Meer zijn vakkennis. “We willen laten zien dat we echte slagers zijn.”