Blog

IYBC

Jan NederhoedOp dit moment zijn allerlei partijen weer druk bezig met de IYBC, de International Young Butchers Competition. Dé vakwedstrijd voor jonge slagersleerlingen uit verschillende Europese landen. ‘Mijn’ medewerker Kevin heeft zich samen met Wessel Starink geplaatst voor de Europese finale die eind februari plaatsvindt in Parijs. Nog nooit deed de gelegenheid zich voor om de IYBC van zó dichtbij mee te maken. Ik maak nu pas echt mee hoe het is om je voor zo’n groot eindtoernooi te plaatsen. Natuurlijk, de Olympische gedachte van meedoen is belangrijker dan winnen, is een nobele gedachte, maar dat is niet de visie van het IYBC-team. Er wordt echt hard getraind.

Elke week komt het team – deelnemers, trainers en begeleiders – bij elkaar bij SVO in Houten. Deze hele dag staat dan in het teken van oefenen, bespreken, uitproberen, testen, enz.. Alle scenario’s die zich tijdens de finale in Parijs kunnen voordoen, worden hier besproken. Daarnaast is elke kandidaat gemiddeld vier (!) avonden alleen aan het trainen. Het is gewoon geweldig om te zien hoe een team van gepassioneerde ‘vakidioten’ omgaat met zo’n wedstrijd. Iedereen beseft dat het een eer en uitgelezen kans is om mee te doen en vandaar ook die uiterste inspanning. Het mooie van het hele systeem is dat er een derde kandidaat alvast meedraait. Josja Haagsma is de reserve-kandidate en zal in 2019 ons land vertegenwoordigen.

De SVO en KNS pakken het geweldig op! Jonge mensen opzwepen zodat ze boven zichzelf uitstijgen. Diezelfde jonge mensen zullen straks weer ambassadeurs zijn voor ons vak. Het zijn toekomstige vakgenoten die onze branche zo hard nodig heeft. Uiteraard zal het hele team eind februari zijn uiterste best doen om zo hoog mogelijk te eindigen, zowel individueel alsook als landenteam. Voor mij hebben ze nu al gewonnen. Dit hele evenement kent alleen maar winnaars!

Over Jan Nederhoed

Jan Nederhoed

Jan Nederhoed is slager en eigenaar van Nederhoed Worstmakerij in Leek. Voor iedere editie van Vlees+ beschrijft hij hoe hij een innovatief product bereidt dat de slager in zijn toonbank kan presenteren.

Bekijk alle berichten van Jan Nederhoed

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *