Worstmaken? Daar kun je wel een jaar over praten: er zijn zo veel soorten, met elk een eigen specifieke manier van bereiden en conserveren. Het is een specialisme waarvan we onze studenten de basisbeginselen bijbrengen tijdens de slagersopleidingen.

Wie een echt worst case scenario wel ziet zitten, kan verdiepende keuzedelen en trainingen volgen. Het idee achter de verschillende keuzedelen is dat studenten hun eigen leerroute uitstippelen. De een heeft interesse in fooddesign, een ander zich wil zich verder verdiepen in eetculturen of duurzaam werken. Tussen alle moderne titels blijkt het specialistisch vakmanschap worstmaken populair onder de studenten. Dat doet me deugd.

De keuzedelen en trainingen worstmaken geven we vorm in nauwe samenwerking met het bedrijfsleven. De lessen worden regelmatig door gastdocenten verzorgd: experts die hun kennis graag willen delen. Van receptuur en bereiding, grondstoffen en hulpstoffen, tot conserveren en foutenanalyse: alle ins en outs van het worstmaken komen aan bod. Je gaat echt begrijpen hoe verschillende ingrediënten en bereidingswijzen invloed hebben op smaak, houdbaarheid, binding of uiterlijk en wat er gebeurt tijdens het bereidingsproces. Een deel is theorie, maar daarna gaan we uiteraard altijd ‘met de handen in de worst’.

Het leuke is dat je met een groep gelijkgestemden zit, enthousiast en leergierig. Ieder heeft tenslotte zelf gekozen om zich verder te bekwamen in het worstmaken. Het geeft een heel prettige sfeer om met en van elkaar te leren. We proeven en keuren elkaars producten en uiteindelijk is iedereen er klaar voor om zelfstandig worstsoorten en vleeswaren te maken. ­En dan is de branche weer een aantal kundige worstmakers rijker.

Rinus de Rijder

Onderwijsmanager
SVO vakopleiding food

Postbus 516 | 3990 GH HOUTEN
Tel. 030-2758101
info@svo.nl | www.svo.nl
Twitter: @SVO_Opleidingen

Lees hier alle SVO-columns

Altijd op de hoogte blijven?