Less is more, of niet?

marc-300x232

Je kan geen artikel lezen of het gaat over minder. Minder vlees, minder zout, minder suiker, en ga zo maar door. Dat wij minder vlees moeten gaan eten dat weten we. Je kunt als slager ook best minder vlees verkopen maar dan wel iets heel lekkers, producten waar de consument voor omrijdt.

Natuurlijk kun je ook enkele vega-producten opnemen in je assortiment, maar je blijft natuurlijk wel een slager. Dan is er nog het suiker- en zoutprobleem, dat is als slager makkelijk op te lossen. Kijk eens op de etiketten van de kruiden- en specerijenmixen die je gebruikt. Daar staat op of er suiker of zout in zit. Bestel eens zonder al deze onnodige ingrediënten. Vaak is de kiloprijs van zout en suiker best hoog als je ziet wat het aandeel is in je mix.

Schrik niet, zout heeft soms een aandeel van 40 procent of meer. Dus bestel kruiden en specerijen mengsels zonder zout en toegevoegd suiker en ga zelf lekker mengen. Let wel, specerijen en kruidenmelanges zijn wel vele malen sterker dus kijk naar de gebruikshoeveelheid en reken dan terug naar een kilo eindproduct. Zo kun je ook mee in ‘minder’, sterker nog je hebt weer een mooi aandachtspunt waar je de consument mee kan helpen.

Ik hoor je denken, waar blijft de lekkere zoute en rijke smaak dan waar wij eigenlijk gewoon dol op zijn? Het gaat niet om een dimensie in smaak, maar om de samenhang van smaken. Zo zie je steeds meer pittigheid in producten, van een klein vlammetje tot heel pittig, van rijkdom van zelfs pepers met een mooie rijke smaak van kaneel/piment (Spaanse peper) tot de harde groene smaak en een brandertje (Jalapeno).

Zo kun je met pittigheid een hele hoop goed maken. Bijvoorbeeld op de barbecue. Ik heb twee gerechten bedacht met verschil in pit. Geniet van het mooie weer en de heerlijke smaken die de natuur ons biedt.

Reactie toevoegen

 
Lees ook
ZOUT versus ZOUT

ZOUT versus ZOUT

Mineraal zout is waarschijnlijk de meest toegepaste hulpstof in de slagerij en de vlees(waren)industrie. Ons traditionele keukenzout heeft verschillende namen; de chemische naam is natriumchloride (NaCl), maar het kent ook andere namen die iets zeggen over de herkomst zoals zeezout, mijnzout of steenzout. Maar ook bestaat er kleurzout (colorozo). Door...

Leverworstmerk Kips brengt vier vega-producten op de markt

Leverworstmerk Kips brengt vier vega-producten op de markt

  Zwanenberg Food Group breidt het assortiment van het leverworstmerk Kips uit met vier vega-producten. Dit zijn vegetarische leverworst, paté, smeerleverworst en filet americain. De producten worden voorlopig een jaar lang exclusief via Albert Heijn aangeboden.   Het merk Kips is vooral bekend van de leverworst en andere...

Slager Fred Piepenbrock gelooft in eigen kwaliteit

Slager Fred Piepenbrock gelooft in eigen kwaliteit

Al 28 jaar staat slager Fred Piepenbrock aan het roer van slagerij Piepenbrock in Diemen. Deze grote ambachtelijke slagerij is georganiseerd als een supermarkt. Klanten lopen met hun mandje door de zaak en rekenen af bij de kassa. Maar er is ook bedienend personeel en alles is vers en ambachtelijk bereid. Naast vlees en vleeswaren verkoopt de slager...