Maslow

Foto Jan Nederhoed w

Volgens Maslow zitten de slagers goed.

Toen Abraham Maslow zijn beroemde piramide ontwikkelde plaatste hij onderin de fysieke (of basis)behoeftes van de mens. Het erg prettig als je net in die sector werkzaam bent, niemand kan immers zonder eten en drinken.

Ik weet niet hoe u erover denkt, maar ik vind het opvallend dat een steeds groter wordende groep mensen er een gewoonte van maakt om afspraken niet na te komen. Natuurlijk kunnen we allemaal wel eens iets vergeten, logisch en menselijk, maar gewoon niet doen wat je belooft vind ik storend.  Het lijkt alsof die ‘slordige afsprakencultuur’ steeds meer in onze dagelijkse gang van zaken sluipt. Er wordt beloofd om terug te bellen; gebeurt niet. Er wordt beloofd per mail te reageren; gebeurt niet. Er wordt beloofd langs te komen; gebeurt niet. Slordig en storend en bovenal antireclame voor degenen die dat doen.

Aanleidingen van deze intro is het feit dat ik afgelopen week een afspraak had met een sollicitante die gewoon niet op kwam dagen; ze had zich “bedacht” en vond het niet nodig af te bellen. Vervolgens vroeg ik afgelopen week een grossier een offerte voor vijftig buiken (z.b. z.zw.) en daar wacht ik nog steeds op. De elektricien zou de ketel afgelopen donderdag nakijken en kwam pas vrijdag, want er kwam iets tussen. Dat kan toch niet?!  Nu zult u denken “wat heeft dat nu met de piramide van Maslow te maken”?  Welnu, ook afspraken nakomen en doen wat je belooft maken onderdeel uit van Maslows beroemde pyramide. Weliswaar staan deze zaken niet op het fundament, want daar staat onze sector, maar het is wel een wezenlijk onderdeel.

U komt ook uw afspraken na, dat weet ik zeker. Als een klant op zaterdag om 14.00 uur een gourmetschotel wil, dan staat die klaar en als een klant een runderrollade wil van 750 gram, dan ligt die ook klaar. Zelfs als u die de avond ervoor om 22.00 uur nog moet maken. U zorgt ervoor dat de bestellingen in elk geval klaar staan, ook al kost dat soms een groot gedeelte van de avond of zelfs nacht. Soms denk ik wel eens dat wij de enige sector zijn die zo’n instelling hebben. Misschien komt dat wel doordat we volgens Maslow de basis van de piramide zijn.

Ik wens u een hele goede decembermaand. Veel sterkte op zakelijk vlak en voor u en de uwen geldt vooral: blijf gezond!

Reactie toevoegen

 
Dossiers
Lees ook
Variëren met wokschotels

Variëren met wokschotels

Van meerdere collega’s hoor ik dat kant-en-klare maaltijden al zorgen voor meer dan de helft van hun omzet. De slagerij wordt steeds meer een maaltijdwinkel. De consument wil kwaliteit en gemak en dat kunnen wij, als ambachtelijke slagers, bieden. Voor dit nummer heb ik een wokschotel gemaakt: eenvoudig te maken, presenteert mooi, een hoge winstmarge...

Smokey shoarmaspies

Smokey shoarmaspies

Epos inspireert de slager met verrassende recepten, zoals dit recept voor Smokey shoarmaspies.

‘Elke dag blij met mijn overstap naar de slagerij’

‘Elke dag blij met mijn overstap naar de slagerij’

Annemarie Heikoop (20) was van plan om met kinderen te gaan werken na haar opleiding Sociaal Pedagogisch Werk (SPW). Haar bijbaantje bij Keurslagerij Beverdam in Rijssen gooide die plannen om. Annemarie vond het werk in de slagerij zo leuk dat ze er haar fulltimebaan van maakte en sinds september volgt ze ook een opleiding bij SVO vakopleiding food.