Blog

Meneer de fiscus

U kent dat wel; je bent ondernemer en na een dag hard werken plof je ’s avonds op de bank en begint te knikkebollen. De volgende dag weer vroeg op en maar vol goede moed weer aan de slag. Alles gaat soepel, de toonbank is mooi vol, bestellingen staan klaar en dan… de blauwe enveloppe. Aanslag inkomsten-belasting: een paar duizend euro.

Afgelopen jaar hard gewerkt, goed op de tent gepast, geen rare dingen gedaan en dat krijg je als bonus zo’n blauwe enveloppe. Erg frustrerend allemaal. Waar heeft u dat nu aan verdiend? Hoe je het ook wendt of keert; belasting betalen moet nu eenmaal. Als we ons land op een fatsoenlijk en bepaald sociaal niveau willen houden zullen we met z’n allen ons steentje ( of in sommige gevallen ‘steen’) daaraan bij moeten dragen. In het buitenland zien we genoeg voorbeelden van wantoestanden waarvan we blij zijn dat we die in Nederland niet hebben. U begrijpt ook dat belastingen de prijs zijn voor beschaving. In het oerwoud bestaan ze niet! Heus, ik pleit in deze column niet voor lekker belasting betalen en desnoods maar wat extra’s naar meneer fiscus te doneren maar ik
wil wel even kwijt dat het een noodzakelijk kwaad is.

Waar nog wel wat in te verdienen valt is meer inzage in uw fiscale afwikkeling. Het gesprek met de boekhouder kan wel eens meer opleveren dan ‘geouwehoer over een paar dubbeltjes van de varkensschouders’. Verdiep u eens in de achtergrond van de aanslag; hoe is die opgebouwd? Waar komen de inkomsten vandaan? Maar vooral, welke fiscale aftrekposten zijn er allemaal? Benut ik die volop? Kennis is macht, regeren is vooruit zien. Zomaar twee uitdrukkingen die van toepassing zouden kunnen zijn op het betalen van belasting. Nu hoeft u echt niet uw mes op het blok te gooien en een cursus fiscaalrecht gaan volgen, maar een beetje kennis van de materie kan geen kwaad. U kunt er uw voordeel mee doen. En meneer fiscus….die hoor je er niet over!

Over Jan Nederhoed

Jan Nederhoed

Jan Nederhoed is slager en eigenaar van Nederhoed Worstmakerij in Leek. Voor iedere editie van Vlees+ beschrijft hij hoe hij een innovatief product bereidt dat de slager in zijn toonbank kan presenteren.

Bekijk alle berichten van Jan Nederhoed

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *