Minder vlees

15 september 2019 Petra Hermans-Taekema

Toen half augustus de NOS kwam met het bericht dat de vleesconsumptie was afgenomen en dat er meer vleesvervangers gekocht werden, vonden wij als team van Vlees+, dat we dit eens moesten onderzoeken. Peilen bij de lezers van blad, nieuwsbrief en website, wat die daar van vinden, maar vooral of die dat ook ervaren en merken in de dagelijkse praktijk van hun winkel of bedrijf. We maakten een enquête die ons inzicht zou verschaffen hoe onze doelgroep tegen deze trend aankijkt. Overzichtelijk en snel in te vullen, want iedereen is druk, dus geen ingewikkelde vragen. Meteen na het verschijnen van de nieuwsbrief met de link naar de enquête kwamen de reacties binnen, en eigenlijk nog steeds. Dagelijks druppelen er ingevulde enquêtes binnen. We laten hem nog even online staan en komen in de volgende editie van Vlees+ met een overzicht.

Het NOS-bericht werd later wel ontkracht door de melding dat het alleen om verkopen van vlees en vleesvervangers in de supermarkten ging. Maar hoe zit het dan met de slagers? Onze enquête geeft wellicht inzicht.

De hele discussie zette ook mij weer aan het denken. Het aanbod van vleesvervangers in de supermarkt wordt steeds groter, maar het aanbod van vlees ook. Ik zie lams- en kalfsvlees en kip in allerlei varianten, uit binnen- en buitenland, van worstjes tot excellente lapjes. Dat was in mijn jeugd wel anders. Zelf ben ik geen fan van vegetarische vleesvervangers. Ik spreek bewust niet van ‘vega-vlees’, want mijn persoonlijke mening is dat vlees vlees is en niet iets op basis van soja, bonen of groenten. Ik eet wel eens vegetarisch, maar dan komt er een gerecht met linzen, bonen, rijst of granen op tafel. Met minder vlees eten is op zich niets mis, vind ik, maar als je vlees eet, zorg dan wel dat het zo’n lekker stukje vlees van de slager is. Daar kan geen supermarkt tegenop, hoe groot ze de keus ook maken.

Altijd op de hoogte blijven?