Nieuwe technologieën stimuleren het leren

SVO Vakopleiding

SVO vakopleiding food vernieuwt haar onderwijs continu, zodat het past bij de manier waarop onze studenten het beste leren. Samen met experts op dit gebied ontwikkelen we nu onze visie op innovatie en starten we vernieuwende pilots waarmee we ons onderwijs verder willen verbeteren.

Virtual reality in het onderwijs

Tegenwoordig zijn er veel nieuwe technologieën die volop kansen bieden. Technieken die zich in andere sectoren al bewezen hebben en die ook in het onderwijs goed bruikbaar zijn. Zo maakt videobellen het mogelijk dat studenten op afstand kunnen leren en minder vaak naar het klaslokaal hoeven af te reizen. Met virtual reality (VR) kunnen we veel praktijksituaties nabootsen. Tijdens examens zou een examinator op afstand met de student mee kunnen kijken in 360 graden-beelden. Door een VR-bril op te zetten, staat een student opeens midden in een slachthuis, of kan hij oefenen met het herkennen van verschillende vleesdelen. Met VR is het alsof je een situatie zelf meemaakt. Onderzoek wijst dan ook uit dat het leereffect van VR hetzelfde is als dat van real life leren.

Het leerproces verbeteren

Natuurlijk onderscheidt SVO zich door haar vakmanschap. We kunnen onze vakdocenten nooit vervangen door virtuele docenten en vleesproducten moet je kunnen ruiken en voelen. Dat verandert niet. Maar nieuwe technologieën zijn wel een mooie aanvulling op ons onderwijs. Het is bovendien een kans om duurzamer les te geven. Een bedrijfsbezoek kan op deze manier ook virtueel en voor product-herkenning hoeven we niet steeds vleesdelen in te kopen. Het belangrijkste is dat we leren op deze manier nog makkelijker maken, op een manier die aansluit bij de belevingswereld van studenten. We starten nu samen met het bedrijfsleven verschillende pilots, onder andere met VR-herkenningstafels. Zo werken we aan de innovatie van ons onderwijs, met als resultaat nog betere slagerijmedewerkers.

Rinus de Rijder
Onderwijsmanager
SVO Vakopleiding Food

Postbus 516 | 3990 GH HOUTEN
Tel. 030-2758101
info@svo.nl | www.svo.nl
Twitter: @SVO_Opleidingen

Lees hier alle SVO-columns

Reactie toevoegen

 
Lees ook
Elke dag verbeteren

Elke dag verbeteren

Niet alleen onze studenten doen elke dag nieuwe kennis op. Ook onze opleidingen zijn voortdurend in ontwikkeling. Zo blijven we bij de tijd en kunnen we aansluiten op maatschappelijke ontwikkelingen en vragen uit het bedrijfsleven. Sinds dit jaar krijgen mbo-instellingen meer ruimte om te bepalen hoe zij hun kwaliteit kunnen verbeteren.

Kies een  ‘worst case scenario’

Kies een ‘worst case scenario’

Worstmaken? Daar kun je wel een jaar over praten: er zijn zo veel soorten, met elk een eigen specifieke manier van bereiden en conserveren. Het is een specialisme waarvan we onze studenten de basisbeginselen bijbrengen tijdens de slagersopleidingen. Wie een echt worst case scenario wel ziet zitten, kan verdiepende keuzedelen en trainingen volgen. Het...

Boeien, binden en behouden

Boeien, binden en behouden

De arbeidsmarkt wordt steeds krapper en het is een hele klus om goede mensen te vinden. Heb je de medewerker die je zocht binnengehaald, dan bestaat de kans ook nog dat hij of zij weggekaapt wordt door de concurrent. Er is een ‘war for talent’ gaande en dat merkt de slagersbranche ook.