Plastic

Marc Veltman

Wij gebruiken met z’n allen teveel. Teveel fossiele brandstof, water, eten, stroom, materiaal, ons lichaam, de natuur, het regenwoud, de mobiele telefoon, zout, suiker, E-nummers, vlees en ga zo maar door. Kan het niet wat minder? Helaas begint een beter milieu nog steeds bij de buren.

Toch zijn er genoeg mensen die er alles aan doen om een steentje bij te dragen en een stap in de goede richting te zetten. Het woord is nog steeds ‘duurzaamheid’, wat best een lastig woord is, zeker het eerste gedeelte daar staat ‘duur’ en dat is het vaak ook wel.

Duur; door de massaproductie en de mega-industrie zijn veel grondstoffen goedkoper dan het alternatief en de mens zit nu eenmaal raar in elkaar en gaat het liefst voor gratis of goedkoop.

Toch zijn er wel steeds meer positieve veranderingen op te merken, zoals zonne-energie en windenergie. Dit zijn in principe gratis bronnen; je hebt er alleen een tool voor nodig om het te winnen en vast te houden.

Veel wordt er geschreven over de plastic soep in de zeeën en meren. Je hoeft echter niet ver te kijken in Nederland; ook in de natuur en langs snelwegen is het een grote berg van plastic en afval,. Kijk maar eens op Instagram en Facebook: verschrikkelijke foto’s van koeien die openliggen omdat er blik of glas in hun hooi zat.

Raar, zou je denken, want in NL is het ophalen van vuil best goed geregeld, maar blijkbaar vinden velen van ons het te veel moeite om het afval mee te nemen naar huis. Plastic is wel een dingetje, voor alles is er een plastic oplossing, maar vooral verpakkingsmateriaal is er in overvloed. Zo ook in de slagerij, van schaaltjes tot afdekfolie en sealverpakkingen, van bakjes voor de salades en de maaltijden, et cetera.

Kan het nu niet anders? Jazeker, laat mensen sparen voor een mooi opbergsysteem voor vleeswaren waar ze vervolgens hun vleeswaren in kunnen laten snijden. Geen schaaltje meer nodig en geen seal of plasticfolie, dat scheelt een berg afval en geeft nog meer een versbeleving. Dit kun je natuurlijk doortrekken naar de schepsalades en de maaltijden.

Denk eens aan al die materialen die wij niet meer nodig hebben en de klant die een goed gevoel heeft omdat hij of zij het milieu minder belast en natuurlijk jij als vakman, die begaan is met de natuur en dus de dieren. Laten wij kijken of wij door kleine stappen een groter effect kunnen creëren dan je nu kunt bedenken. Dan begint een beter milieu toch bij jezelf.

Marc Veltman
www.puurveltman.nl
@puurveltman/@puursmaakmakers

Reactie toevoegen

 
Lees ook
Slager Dennis van de Ven wil vlees verkopen

Slager Dennis van de Ven wil vlees verkopen

Slager Dennis van de Ven verkoopt bijna alleen maar vlees en vleeswaren. “Ik verkoop 80 procent vlees en 20 procent vleeswaren, daarvoor ben ik slager”, zegt hij.

Flatskin: papieren verpakking voor vlees

Flatskin: papieren verpakking voor vlees

Producenten zoeken naar manieren om minder plastic te gebruiken. In Duitsland is de Flatskin al gemeengoed; een verpakking voor vlees die grotendeels uit karton bestaat.

Zoektocht naar de Leukste Slagerij 2019 van start

Zoektocht naar de Leukste Slagerij 2019 van start

De winnaar van 2018: Vleeschhouwerij Zetten In 2019 gaat Stichting Slavakto wederom op zoek naar De Leukste Slagerij van Nederland. Vorig jaar werd deze wedstrijd voor het eerst georganiseerd. Vleeschhouwerij Zetten won toen de titel. Vanwege de vele positieve reacties vindt dit jaar de tweede editie plaats. Slagerijen, die willen deelnemen,...