Post-COVID

15 april 2021 Jan Nederhoed

Deze keer even een iets andere toon, een iets andere insteek van de column. U bent van mij gewend dat ik altijd positieve stukjes schrijf, ik ben niet zo van het negatieve. Van nature ben ik een optimist en ik denk dat u dat wel terug kunt lezen in mijn columns. Maar nu wil ik toch twee iets minder vrolijke aspecten met u bespreken.

Voorzichtig kunnen we met z’n allen concluderen dat de COVID-19-crisis langzaam ten einde loopt, er is licht aan het eind van de tunnel, zeg maar. De regering heeft - denk ik - oprecht haar best gedaan om ons met z’n allen zo goed mogelijk door de crisis te loodsen. Volgens de deskundigen van onder meer het Centraal Planbureau is dat ook aardig gelukt; natuurlijk zijn er faillissementen geweest en jammer genoeg zijn er bedrijven gesneuveld en zijn er ondernemers aan kapot gegaan. Maar we kunnen voorzichtig constateren dat de schade redelijk beperkt is gebleven. Echter, de hele coronacrisis heeft de regering (lees: ons) bakken met geld gekost. Vroeg of laat krijgen we de rekening gepresenteerd, daar ben ik van overtuigd. Een manier om extra geld binnen te halen is het verhogen van de BTW en ik voorzie dan ook dat de BTW op vlees van 9 naar 21 % zal gaan. Ik heb geen glazen bol maar de regering zal weer geld moeten genereren en dan is zo’n verhoging een relatief ‘makkelijke’ oplossing. Bovendien past het ook in de strategie van, met name, linkse politieke partijen: minder vlees eten, terugdringen van stikstof en een vleestaks.

Een andere kritische noot is die van de aanwas van jongeren in ons vak. Op dit moment zijn er in Nederland ongeveer 2 miljoen jongeren tussen de 15 en 25 jaar. 2 miljoen! Bij SVO volgen momenteel 800 studenten een opleiding in de vleessector, van productiemedewerker tot chefslager en alles wat daartussen zit. 800: dat is slechts 0,04 %! Dat is toch absurd weinig! Het begint zich te wreken, steeds meer collega’s zoeken personeel of bedrijfopvolging. Er is een generatie slagers van tussen de 50 en 67 jaar die voorzichtig denken aan stoppen, maar er zijn gewoon geen opvolgers en dat is en wordt een groot probleem. Ik wil hier niet de schuldvraag neerleggen, maar wil graag zowel de collega’s als het onderwijs langs deze weg oproepen om de schouders eronder te zetten. Anders zijn er straks helemaal geen slagerijen meer waarvan de regering de extra BTW kan heffen.

Altijd op de hoogte blijven?