‘Prachtige kans’

17 september 2020 Karlijn Meulman
Foto: Kevin van der Veen

Volgend jaar vertegenwoordigt SVO-student Kevin van der Veen Nederland in het vakgebied Slager tijdens de EuroSkills 2020. Onder leiding van trainers uit het hele land bereidt hij zich voor op de wedstrijd.

De slagerscarrière van Kevin van der Veen begon met een stage bij Slagerij Nederhoed in Leek, tijdens zijn middelbareschooltijd. Bij toeval, want hij wist nog niet welke richting hij op wilde. De stage groeide uit tot een bijbaan en inmiddels werkt Kevin al jaren vast bij Slagerij Nederhoed. “Toen ik begon had ik geen idee dat er zoveel komt kijken bij het werk van een slager,” vertelt Kevin. “Ik mocht meteen volop meewerken en dat maakte me heel enthousiast. Het is mooi om zoveel verschillende dingen te kunnen doen met een natuurproduct.”

Vakwedstrijden

Kevin rondde de afgelopen jaren de mbo-opleidingen slager en productiemedewerker slagerij van SVO-vakopleiding food af en is nu bezig met de mbo 4-opleiding bedrijfsleider vers. Exact drie jaar na zijn eerste dag in de slagerij, op 4 september 2017, won hij de Nederlandse voorrondes van de IYBC. “Mijn werkgever Jan Nederhoed stimuleerde me om mee te doen aan vakwedstrijden”, zegt Kevin. “Gelukkig, want de IYBC in 2018 was één van de belangrijkste gebeurtenissen van mijn leven. We hebben keihard getraind en ons team werd tweede.”

Veel leren in korte tijd

Begin dit jaar vroeg SVO of Kevin mee wilde doen aan de EuroSkills 2020. Tijdens deze wedstrijden strijden deelnemers uit verschillende landen om de titel ‘Beste vakman of vakvrouw van Europa’, in 45 beroepen. De wedstrijden vinden januari 2021 plaats in Oostenrijk. “Het is voor het eerst dat het slagersvak onderdeel is van de EuroSkills,” zegt Kevin. “Ik moest even nadenken toen ik werd gevraagd, want ik weet van de IYBC hoe intensief het trainingsprogramma is. Maar ik kon deze kans niet laten liggen. Zoveel mogen leren in zo’n korte tijd is geweldig. Het is heel bijzonder dat er vakmensen uit het hele land komen om mij te trainen.”

Extra spannend

Kevin traint nu één keer in de drie weken een volle dag bij SVO, onder begeleiding van vier trainers van SVO en daarbuiten. Hij maakt elke week opdrachten en na de zomer gaat hij wekelijks een volle dag trainen. “Bij de IYBC wisten we precies hoe elke opdracht eruitzag,” zegt Kevin. “We trainden op het perfectioneren van onze producten. Bij de EuroSkills werkt het anders: daar krijg je ter plekke de ingrediënten en moet je improviseren. Dat betekent dat we breed moeten trainen, zodat ik alle vaardigheden onder de knie heb. Dat maakt de EuroSkills extra spannend, maar vooral een hele mooie uitdaging.”

Altijd op de hoogte blijven?