Samen staan we sterk

Foto Jan Nederhoed w

Zoals sommige van u ongetwijfeld zullen weten, mag ik sinds een jaar of drie ambassadeur van de KNS zijn. Een paar jaar geleden kwam men in Rijswijk met het plan om actieve slagers bij de leden van de KNS langs te sturen met de opdracht om eens te kijken hoe men ‘in den lande’ tegen de bond aankijkt. Op het bondsbureau in Rijswijk realiseerde men zich goed dat de (fysieke) afstand tot de leden wel eens groot was en dat het gewoon goed is dat de KNS ‘haar gezicht’ eens wat vaker zou laten zien. Daar komt ook nog eens bij dat de regioavonden, die de bond toch trouw bleef organiseren, steeds slechter bezocht werden. Dat lag overigens beslist niet aan de KNS maar is duidelijk een maatschappelijk verschijnsel!

Ondertussen heb ik in mijn regio ongeveer iedereen een bezoekje gebracht; even kennismaken en meteen uitleggen wat de bond zoal voor de slager doet. Bij dat laatste is het haast onmogelijk om compleet te zijn en dat hoeft ook niet. De meeste leden realiseren zich terdege dat de mensen van de KNS achter de schermen hard werken om de belangen van de slager en de sector te behartigen.

Natuurlijk zijn er altijd punten van kritiek en serieuze op- en aanmerkingen; dat geeft ook niets, integendeel zelfs. Zo blijven we scherp en alert met z’n allen; de slager kan het niet alleen en een bond zonder leden en achterban kan dat ook niet!

Straks, 13 tot en met 18 mei, hebben we weer een ‘Week van de slager’. Ook weer zo’n prima initiatief van de KNS. Op deze wijze biedt de KNS haar leden een mooi handvat om het slagersvak te promoten en eens extra onder de aandacht te brengen.

De ambassadeurs lopen nogal eens tegen vragen aan die te maken hebben met bedrijfsopvolging en met (jong) personeel. Door mee te doen aan de ‘Week van de slager’ kan de ondernemer het vak promoten en proberen jonge mensen enthousiast te maken. Nodig eens een VMBO-klas uit, gooi een half varken op tafel, vertel een goed verhaal, maak een beetje worst. Gegarandeerd dat er na afloop een stagiair of zaterdaghulp ‘uitrolt’.

Moraal van dit verhaal is eigenlijk dat we met z’n allen actief moeten zijn; niemand kan het alleen! Maak gebruik van uw KNS-ambassadeur of pak de telefoon en bel met Rijswijk: samen staan we sterk!
En nu ik toch bezig ben; ik blijf van mening dat het jammer en onbegrijpelijk is dat er binnen het Worstmakersgilde tweespalt is ontstaan. Kan dat echt niet anders?

Jan Nederhoed
info@nederhoedleek.nl

Reactie toevoegen

 
Dossiers
Lees ook
Campagne 'Zorg voor een vakantierooster' nu online

Campagne 'Zorg voor een vakantierooster' nu online

De KNS ontwikkelde voor de zomermaanden voor de slagers een campagne met een verwijzing naar onze huidige manier van leven met als thema ‘Omdat we thuisblijven deze zomer’. Deze campagne bestaat uit drie boodschappen. De eerste ('Soms moet je even doorbijten') is net afgelopen en vandaag op 1 juli start de tweede: 'Zorg voor een vakantierooster'. In...

Met z’n allen

Met z’n allen

‘We doen dit samen’. Het klinkt soms als een bezwering, soms als troost dan weer bijna als dreigement. Want de piek van het coronavirus afvlakken werkt alleen als we ons allemaal aan de coronamaatregelen houden. Maar of we dat nou echt sámen doen?

Vreugde en verdriet

Vreugde en verdriet

Elke dag met plezier naar je werk; ik denk weleens dat het slagersvak één van de mooiste beroepen ter wereld is. Maar ja, wie ben ik? Wij ‘vakidioten’ kijken door een soort roze bril naar ons beroep, wij vinden alles mooi aan ons vak. Of we nu moeten uitbenen, worst maken, toonbank vullen of klanten helpen; het maakt ons eigenlijk niet uit.