Schaamte

Foto Jan Nederhoed w

Vliegschaamte, meer-dan -twee-kinderenschaamte, plasticschaamte en vooral niet te vergeten... vleesschaamte. Over een paar jaar loopt de consument als een dief in de nacht door de supermarkt met z’n pondje gehakt, heimelijk verstopt onder een paar forse rollen toiletpaper, hopende dat hij of zij niet gezien wordt! Bij de ambachtelijke slager komen enkel nog carnivoren, geloofsgenoten die zich niets aantrekken van enige vorm van vleesschaamte en koste wat het kost vasthouden aan hun stukje vlees.

De aarde warmt op en dat is een probleem aan het worden. Er is altijd een categorie mensen die zich daar niets van aantrekt en zonder schaamte vijf keer per jaar in het vliegtuig stapt, Zalando en Bol.com wekelijks laten komen en die voor elk wissewasje iets van plastic gebruiken. Maar het gros van de mensen is toch wat ongerust en voelt zich min of meer verplicht om een steentje bij te dragen tegen de opwarming van de aarde. Verantwoordelijkheidsgevoel voor de nieuwe generatie zullen we maar zeggen.

Het is een lastige discussie! Ik ben slager en ga natuurlijk niet lopen verkondigen dat we met z’n allen minder vlees moeten gaan eten, maar toch….. diep van binnen knaagt het wel een beetje. Vleesschaamte? Verantwoordelijkheidsgevoel voor mijn kinderen en hun kinderen? Je zou kunnen stellen dat de anti-vleeslobby haar werk goed heeft gedaan. Complimenten aan Marianne Thieme en haar volgers.

Ik ben van mening dat we de ogen er niet voor moeten sluiten. We moeten als slager de consument kunnen uitleggen waar ons vlees vandaan komt en wat we ermee gedaan hebben. Transparantie is essentieel. Wees duidelijk en vooral eerlijk, daar ligt onze toekomst.

Steeds vaker komt ook de melding van mensen die barbecuevleespakketten bestellen, dat er een x-aantal vegetariërs bij zijn. Ook hierbij zou ik willen adviseren om deze mensen net zo netjes te helpen als de vleeseters. Doe voor deze groep eens wat extra’s in de vorm van leuke vleesloze producten en dan niet de vega-burgers van de grossier, maar maak eens lekkere gevulde portobella’s of gevulde paprika’s. Op internet staan veel leuke recepten. Tuurlijk, ik weet het echt wel, het is allemaal werk en dat hebben we al genoeg. Maar ik ben van mening dat het loont en u noch de klant hoeft zich dan nog te schamen.

Reactie toevoegen

 
Dossiers
Lees ook
Variëren met wokschotels

Variëren met wokschotels

Van meerdere collega’s hoor ik dat kant-en-klare maaltijden al zorgen voor meer dan de helft van hun omzet. De slagerij wordt steeds meer een maaltijdwinkel. De consument wil kwaliteit en gemak en dat kunnen wij, als ambachtelijke slagers, bieden. Voor dit nummer heb ik een wokschotel gemaakt: eenvoudig te maken, presenteert mooi, een hoge winstmarge...

Smokey shoarmaspies

Smokey shoarmaspies

Epos inspireert de slager met verrassende recepten, zoals dit recept voor Smokey shoarmaspies.

‘Elke dag blij met mijn overstap naar de slagerij’

‘Elke dag blij met mijn overstap naar de slagerij’

Annemarie Heikoop (20) was van plan om met kinderen te gaan werken na haar opleiding Sociaal Pedagogisch Werk (SPW). Haar bijbaantje bij Keurslagerij Beverdam in Rijssen gooide die plannen om. Annemarie vond het werk in de slagerij zo leuk dat ze er haar fulltimebaan van maakte en sinds september volgt ze ook een opleiding bij SVO vakopleiding food.