Ze zijn niet meer weg te denken: temperatuurbewakingssystemen. Ze worden verkocht als hét systeem waarmee u als ondernemer alles onder controle kunt hebben, zonder u ergens zorgen over te hoeven maken. Wij zijn niet in de positie om daar iets van te vinden maar maken ons daar wel zorgen over. Waarom?

  • Een kleine greep uit de vragen die wij daarover stellen:
  • Bij welke temperatuur en na hoeveel tijd krijgt u een melding van het systeem dat er een koeling niet goed functioneert?
  • Krijgt u dagelijkse/wekelijkse overzichten van de geregistreerde temperaturen en neemt u deze weleens door?
  • Komt u op de overzichten weleens temperaturen tegen waarvan u denkt ‘daar had ik een melding van moeten krijgen’? En wat doet u dan?
  • Als real time ingezien kan worden wat de temperatuur van een koeling is, wie kan dan inloggen als u er zelf niet bent?
  • Waar in het systeem kunt u een actie bij afwijken invoeren als er een alarm geweest is, of waar legt u deze zelf vast?
  • Hoe heeft u gecontroleerd of de producttemperatuur voldoet aan de maximale norm bij de aangebrachte instellingen?

In een heel groot deel gaat het bij vraag één al mis. Dat is niet bekend of moet nagebeld worden. Bij vraag twee en drie worden die meestal wel ontvangen maar ongezien in een map opgeslagen. Waar het om gaat is dat u iets in gebruik heeft wat een onderdeel is van de beheersing van een CCP. Bij een CCP is het van belang dat alles wat bijdraagt aan de beheersing, bij iedereen bekend is en dat het periodiek aan een toets wordt onderworpen. In dit geval dus: op de hoogte zijn van de instellingen, controleren van de overzichten en handmatige metingen uitvoeren.

Als er afwijkingen zijn, moet vastgelegd worden wat die afwijking is en wat de ondernomen actie ter verbetering is. Is de actie niet inzichtelijk, dan kan niemand het achteraf meer terug halen en is het CCP niet voldoende beheerst. Bij een niet voldoende beheerst CCP brengt u de voedselveiligheid in gevaar, met alle mogelijke gevolgen van dien. Daar maken wij ons zorgen over.

Wij zijn het samen eens dat je met voedselveiligheid geen risico neemt. Daartegenover leggen we het lot van die voedselveiligheid volledig in handen van een systeem waarvan we niet precies weten hoe het werkt. Dat kan nooit de bedoeling zijn. Toetsen en in actie komen bij afwijkingen zijn de toverwoorden. Koop niets af met abonnementen, blijf kritisch naar uw leveranciers.

Altijd op de hoogte blijven?