Varkensoor en groente-patty’s

Josja Haagsma (foto Pascal Goudkuil)

Slagers over… vleesvervangers

In ieder nummer van Vleesmagazine schrijven twee columnisten over één onderwerp, vanuit hun eigen expertise en ervaring. Josja Haagsma en Janine van der Geest buigen zich dit keer over vleesvervangers.

Het is alweer een paar jaar geleden, in oktober 2018, dat we op vakantie gingen naar New York. De stad waar zo’n beetje alle trends vandaan komen. Niet alleen op het gebied van mode, maar zeker ook op het gebied van eten.

Ik had van tevoren een aantal unieke adresjes opgezocht waar we konden gaan eten. Zo hebben we bij een zaakje gegeten waar ze pasta maakten van bloed, waar lamshart werd verwerkt tot een heerlijke steak tartaar en waar je een salade kon eten met krokant gebakken varkensoor en warm gerookte tong. Producten die je normaal niet zo snel zult eten, maar die wel nieuwe inspiratie geven voor het maken van bijzondere gerechten.
Naast de toffe restaurants waar je heerlijk vlees kon eten, waren er ook veel hippe zaakjes die alleen maar veganistisch eten serveerden. Dat betekent geen vlees, geen zuivel en geen eieren. Eén van de avonden hebben we in een vegan hamburgerzaak een proeverij van broodjes hamburger gedaan. Er zaten serieus hele lekkere hamburgers bij. Sommige waren zo gemaakt dat het net vlees was. Anderen waren meer groente-patty’s, waarin de smaak van zoete aardappel of bonen nog duidelijk herkenbaar was.

Het is leuk om te zien hoe creatief restaurants omgaan met de nieuwe trend om steeds meer vegetarisch en veganistisch te gaan eten. Wij moeten er gewoon rekening mee houden dat steeds meer mensen een voorkeur krijgen voor de vegetarische optie. Wij eten ook echt niet elke avond vlees, maar als we vegetarisch eten, kiezen we bijvoorbeeld voor een heerlijke Indische curry met linzen of een goede zelfgemaakte pizza met verschillende soorten kaas. Vegetarische gerechten kunnen namelijk heerlijk zijn!

Alleen word ik meestal niet echt blij van de ‘vleesvervangers’ uit de supermarkt. Die zijn voor mijn gevoel vooral bedoeld voor de niet zo creatieve thuiskok.

Reactie toevoegen

 
Lees ook
Variëren met wokschotels

Variëren met wokschotels

Van meerdere collega’s hoor ik dat kant-en-klare maaltijden al zorgen voor meer dan de helft van hun omzet. De slagerij wordt steeds meer een maaltijdwinkel. De consument wil kwaliteit en gemak en dat kunnen wij, als ambachtelijke slagers, bieden. Voor dit nummer heb ik een wokschotel gemaakt: eenvoudig te maken, presenteert mooi, een hoge winstmarge...

Smokey shoarmaspies

Smokey shoarmaspies

Epos inspireert de slager met verrassende recepten, zoals dit recept voor Smokey shoarmaspies.

‘Elke dag blij met mijn overstap naar de slagerij’

‘Elke dag blij met mijn overstap naar de slagerij’

Annemarie Heikoop (20) was van plan om met kinderen te gaan werken na haar opleiding Sociaal Pedagogisch Werk (SPW). Haar bijbaantje bij Keurslagerij Beverdam in Rijssen gooide die plannen om. Annemarie vond het werk in de slagerij zo leuk dat ze er haar fulltimebaan van maakte en sinds september volgt ze ook een opleiding bij SVO vakopleiding food.