Vreugde en verdriet

3 april 2020 Jan Nederhoed

Elke dag met plezier naar je werk; ik denk weleens dat het slagersvak één van de mooiste beroepen ter wereld is. Maar ja, wie ben ik? Wij ‘vakidioten’ kijken door een soort roze bril naar ons beroep, wij vinden alles mooi aan ons vak. Of we nu moeten uitbenen, worst maken, toonbank vullen of klanten helpen; het maakt ons eigenlijk niet uit.

Met plezier je werk doen is een heel belangrijk onderdeel van je geluk. Prettige werkomgeving, plezierige collega’s, prima arbeidsvoorwaarden in een land waar de salarissen en de sociale voorzieningen uitstekend zijn. Alle ingrediënten voor een gelukkig arbeidsethos zijn volop aanwezig.

Voor de lezers hoef ik waarschijnlijk geen reclame te maken voor het slagersvak. U bent wel enthousiast, anders leest u Vlees+ niet. Toch wil ik wel wat promotie voor ons vak maken om de eenvoudige reden dat we dat met z’n allen te weinig doen. We stellen ons te bescheiden op. Jonge mensen met interesse in food kunnen hun hart ophalen in het slagersvak, die jongeren moeten we dus enthousiasmeren.

Er liggen uitdagingen voor jonge vakgenoten. De traditionele toonbank zoals wij die vroeger moesten vullen met speklapjes en schouderkarbonades bestaat niet meer. De hamlappen hebben plaatsgemaakt voor pilav en de kant-en-klare rendang heeft het runderpoulet verdrongen. Mooie kant-en-klaarmaaltijden geven ons vak meer inhoud en niveau. Kansen en mogelijkheden dus; de klant verwacht dat ook van ons. De KNS organiseert later dit jaar de wedstrijd die draait om de lekkerste spareribs en de lekkerste gehaktbal en de NSM (Noordelijke Slagers Manifestatie) organiseert op 5 oktober een vakwedstrijd in Zwolle waar niet alleen worst en vleeswaren, maar ook maaltijden worden gekeurd en  beoordeeld. Deze keer werkt de NSM nauw samen met het SVO. Zie hier weer een mooi voorbeeld van samenwerken, betrokkenheid van jonge mensen, mogelijkheden en ontwikkelingen.

Maar soms liggen geluk en verdriet heel dicht bij elkaar. Op zondag 16 februari overleed onze zeer gewaardeerde collega Petra Hermans. Afgelopen jaren hebben Petra en ik op een hele prettige manier samengewerkt. Elke keer met als doelstelling om een mooie editie van Vlees+ te maken. Petra legde de lat hoog! Mooie artikelen en mooie producten; daar ging het om. Petra was enorm plezierig om mee samen te werken!

Langs deze weg wens ik haar familie, vrienden en kennissen veel sterkte toe.

Altijd op de hoogte blijven?