Zout

Marc Veltman

Na de vakantie weer goede voornemens? Nee toch niet, want genieten mag of moet weer. De vakantie geeft je de ruimte om waar je ook bent te genieten van lekkere en mooie smaken. Ook na de vakantie mogen wij genieten van al wat de natuur ons biedt. Op vakantie heb ik genoten van heerlijke gefermenteerde producten van worsten tot visconserven.

Nu hoor ik u denken: dat zijn toch producten die hoog zijn in zoutgehalte? Dat klopt, maar afgelopen weken konden wij ook wel wat extra zout gebruiken, net als water trouwens. Mijn hart gaat nog steeds sneller kloppen van de mooie oude technologieën, zoals pekelen, roken, drogen, fermenteren. Dit geeft zulke mooie smaken en structuren. Gelukkig zie je in de horeca dat deze technologieën ook worden herontdekt en dat de pure ingrediënten en smaken door de gasten worden gewaardeerd.

Ik denk dat er voor de slager ook een schone taak ligt om de consument te laten genieten van deze mooie ambachtelijke technologieën. Wat is er nu mooier om zelf weer te gaan pekelen of roken, als je dit al niet doet. Je zult zien dat je weinig tot niets nodig hebt, alleen een goed stuk vlees en tijd. Gelukkig gaat het meeste vanzelf en hoef je er niet bij te blijven staan. Met moderne technieken zoals vacumeren, kun je de processen beter en gecontroleerder laten verlopen.

Nu alleen nog het te veel aan zout. Ik las laatst een artikel over een onderzoek in Canada dat wij op moeten passen dat wij niet te weinig zout binnen krijgen. Daarin werd gemeld dat alleen personen die exorbitant veel zout gebruiken meer kans hebben op hartfalen. En dat normaal zoutgebruik daar zelfs tegen beschermt. De onderzoekers menen zelfs dat een verdubbeling van de norm van de Wereldgezondheidsorganisatie nodig is van 5 gram naar 12 gram per dag. In Nederland komen wij al een heel eind, namelijk 10 gram per dag. Ik denk dat er maar één tip is in deze: alles met mate en vooral regelmatig genieten.

Marc Veltman
www.puurveltman.nl
@puurveltman/@puursmaakmakers

Reactie toevoegen

 
Lees ook
Het vakmanschap van slager Bas Ultee

Het vakmanschap van slager Bas Ultee

Slager Bas Ultee begon onlangs weer met het deelnemen aan vakwedstrijden. En met succes. Tijdens de Slavakto werd hij uitgeroepen tot de beste slager van de provincie Utrecht. En in februari ontving hij een eervolle vermelding bij de Grote Grillworsttest. "Met onze producten maken wij het onderscheid én kunnen wij dat onderscheid blijven waarborgen”,...

Veel inspiratie op de eerste dag van VIP 2019

Veel inspiratie op de eerste dag van VIP 2019

1 april ging de vijfde editie van het Vers Inspiratie Platform, VIP 2019, van start. Bezoekers trokken in de drie hallen van Expo Houten langs de vele exposanten, het BBQ-plein, de Markt van de Toekomst en bezochten de verschillende workshops.

Aan de slag met trends

Aan de slag met trends

"De enige zekerheid is verandering." Dat zegt Carin Frijters, auteur van het boek 'Prikkel de koopknop’, over de huidige staat waarin de wereld – en daarmee consumenten en retailers – zich bevindt. Zij geeft tijdens het VIP-event 2019 twee lezingen.