Zout

Marc Veltman

Na de vakantie weer goede voornemens? Nee toch niet, want genieten mag of moet weer. De vakantie geeft je de ruimte om waar je ook bent te genieten van lekkere en mooie smaken. Ook na de vakantie mogen wij genieten van al wat de natuur ons biedt. Op vakantie heb ik genoten van heerlijke gefermenteerde producten van worsten tot visconserven.

Nu hoor ik u denken: dat zijn toch producten die hoog zijn in zoutgehalte? Dat klopt, maar afgelopen weken konden wij ook wel wat extra zout gebruiken, net als water trouwens. Mijn hart gaat nog steeds sneller kloppen van de mooie oude technologieën, zoals pekelen, roken, drogen, fermenteren. Dit geeft zulke mooie smaken en structuren. Gelukkig zie je in de horeca dat deze technologieën ook worden herontdekt en dat de pure ingrediënten en smaken door de gasten worden gewaardeerd.

Ik denk dat er voor de slager ook een schone taak ligt om de consument te laten genieten van deze mooie ambachtelijke technologieën. Wat is er nu mooier om zelf weer te gaan pekelen of roken, als je dit al niet doet. Je zult zien dat je weinig tot niets nodig hebt, alleen een goed stuk vlees en tijd. Gelukkig gaat het meeste vanzelf en hoef je er niet bij te blijven staan. Met moderne technieken zoals vacumeren, kun je de processen beter en gecontroleerder laten verlopen.

Nu alleen nog het te veel aan zout. Ik las laatst een artikel over een onderzoek in Canada dat wij op moeten passen dat wij niet te weinig zout binnen krijgen. Daarin werd gemeld dat alleen personen die exorbitant veel zout gebruiken meer kans hebben op hartfalen. En dat normaal zoutgebruik daar zelfs tegen beschermt. De onderzoekers menen zelfs dat een verdubbeling van de norm van de Wereldgezondheidsorganisatie nodig is van 5 gram naar 12 gram per dag. In Nederland komen wij al een heel eind, namelijk 10 gram per dag. Ik denk dat er maar één tip is in deze: alles met mate en vooral regelmatig genieten.

Marc Veltman
www.puurveltman.nl
@puurveltman/@puursmaakmakers

Reactie toevoegen

 
Lees ook
Wat voor versondernemer ben jij?

Wat voor versondernemer ben jij?

Tijdens het VIP-event hield Carin Frijters de presentatie 'De ondernemende verswinkel'. In haar presentatie nam Carin haar toehoorders mee in de mogelijkheden die je als verswinkel hebt om in te spelen op ontwikkelingen van vandaag de dag. Volgens Carin zijn er vier identiteiten waar je als versondernemer voor kunt kiezen.

Over charcuterie

Over charcuterie

Na worst, rook, rot en drank komt er nu ook een handleiding voor charcuterie van de hand van Meneer Wateetons. De andere werken van de hand van Meneer Wateetons werden goed ontvangen. Ze werden zowel geprezen om de heldere uitleg en het theoretisch kader als de humoristische inslag.

Week van de slager succesvol

Week van de slager succesvol

De zevende editie van de Week van de Slager vond plaats van 13 tot 17 mei. Het evenement, waarin slagers hun deuren openen voor het publiek, duurde vorig jaar drie dagen. Wegens het succes besloot de organisatie dit jaar om het evenement te verlengen. Met zo’n driehonderd deelnemende slagers was het ook dit jaar weer een succes.