Na de vakantie weer goede voornemens? Nee toch niet, want genieten mag of moet weer. De vakantie geeft je de ruimte om waar je ook bent te genieten van lekkere en mooie smaken. Ook na de vakantie mogen wij genieten van al wat de natuur ons biedt. Op vakantie heb ik genoten van heerlijke gefermenteerde producten van worsten tot visconserven.

Nu hoor ik u denken: dat zijn toch producten die hoog zijn in zoutgehalte? Dat klopt, maar afgelopen weken konden wij ook wel wat extra zout gebruiken, net als water trouwens. Mijn hart gaat nog steeds sneller kloppen van de mooie oude technologieën, zoals pekelen, roken, drogen, fermenteren. Dit geeft zulke mooie smaken en structuren. Gelukkig zie je in de horeca dat deze technologieën ook worden herontdekt en dat de pure ingrediënten en smaken door de gasten worden gewaardeerd.

Ik denk dat er voor de slager ook een schone taak ligt om de consument te laten genieten van deze mooie ambachtelijke technologieën. Wat is er nu mooier om zelf weer te gaan pekelen of roken, als je dit al niet doet. Je zult zien dat je weinig tot niets nodig hebt, alleen een goed stuk vlees en tijd. Gelukkig gaat het meeste vanzelf en hoef je er niet bij te blijven staan. Met moderne technieken zoals vacumeren, kun je de processen beter en gecontroleerder laten verlopen.

Nu alleen nog het te veel aan zout. Ik las laatst een artikel over een onderzoek in Canada dat wij op moeten passen dat wij niet te weinig zout binnen krijgen. Daarin werd gemeld dat alleen personen die exorbitant veel zout gebruiken meer kans hebben op hartfalen. En dat normaal zoutgebruik daar zelfs tegen beschermt. De onderzoekers menen zelfs dat een verdubbeling van de norm van de Wereldgezondheidsorganisatie nodig is van 5 gram naar 12 gram per dag. In Nederland komen wij al een heel eind, namelijk 10 gram per dag. Ik denk dat er maar één tip is in deze: alles met mate en vooral regelmatig genieten.

Marc Veltman
www.puurveltman.nl
@puurveltman/@puursmaakmakers

Altijd op de hoogte blijven?