Grillworst en gehaktbrood

Lange Jan_Foto Jan Nederhoed

Foto: Jan Nederhoed

Grillworst leent zich uitermate goed om leuke variaties mee te maken. En van het worstdeeg dat overblijft, kun je eenvoudig gehaktbroodjes maken.

Deze keer heb ik naast gewone grillworst van hetzelfde deeg ook worstjes opgestopt zonder darm, zodat je als het ware rolletjes grillworstdeeg krijgt. Vervolgens rollen we zo’n deegrolletje in plakjes ontbijtspek. Even 15 á 20 minuten afbakken en klaar is Kees. Je kunt de rolletjes in z’n geheel verkopen of in stukjes. Leuke naam voor dit product: Lange Jan!

Saté Grillworst

Grillworst_foto Jan Nederhoed

Foto: Jan Nederhoed

Een leuke variatie op grillworst is de grillworst met saté. Dit is eenvoudig te maken. Het uitgangspunt is gewone grillworst. U kunt gewoon het recept aanhouden zoals u het gewend bent te maken.

Recept

Ingrediënten:
(per kilogram grillworstdeeg)

  • 75 gram saté saus
  • 5 gram marinademix (ik heb met zout gebruikt)
  • 3 gram zoete ketjap
  • 1 gram sambal

Bereiding:

Bovenstaande hulpstoffen goed door het grillworstdeeg mengen. Vervolgens: opstoppen, afkoken en laten afkoelen. De afgekoelde grillworst even stevig grillen: 20 minuten op 210 °C.

Gehaktbroodje

Gehakt brood_Jan Nederhoed

Foto: Jan Nederhoed

Als de grillworst opgestopt is, houd je altijd wat deeg over. Uiteraard zou dit verwerkt kunnen worden, maar deze keer heb ik er een gehaktbroodje van gemaakt. Het overgebleven deeg kun je in een aluminium bakje doen. Het zou ook prima afgewogen in een bakje kunnen, zodat je de broodjes later eenzelfde stukprijs kunt geven.

Het gewone grillworstdeeg is gegarneerd met ontbijtspek, dat is gebakken altijd lekker. De saté grillworstdeeg dat overgebleven is, heb ik gegarneerd met wat pinda’s en gebakken uitjes. De gehaktbroodjes zijn gebakken in de steamer op 160 °C met een kerntemperatuur van 68 °C.