Salades voor bij de barbecue

Salades Het Ambacht+foto Koos

U kunt eindeloos variëren met de verschillende hulpstoffen (foto's: Koos Groenewold).

Ondanks de coronacrisis is het barbecueseizoen weer van start gegaan. In het kader van ´minder vlees´ en gezonder eten wil ik deze keer aandacht besteden aan de salades bij de barbecue.

Steeds meer aanbieders van het barbecue-assortiment proberen het hele pakket te verkopen. Dus behalve vlees ook stokbrood, kruidenboter, sausjes, dranken en zelfs tenten en statafels. Ik denk dat we bij de assortimentsgroep ´salades´ nog wel wat omzet en goodwill kunnen pakken.

In deze tijd van minder vlees, meer vegetariërs, veganisten, flexitariërs en weten wat je eet moeten we misschien eens anders naar ons barbecue-assortiment kijken. Een assortiment met vegetarische producten mag niet ontbreken. Paprika’s en champignons zijn net zo belangrijk als saté en karbonade. Daarom is het ook belangrijk om eens goed naar de salades te kijken die u aanbiedt bij de compleet verzorgde barbecue.
Samen met Manon Slaghekke van Bonfait hebben we gekeken naar een salade-assortiment dat mooi aansluit bij het barbecueën. Salade kun je grofweg verdelen in twee groepen: de maaltijdsalades en de toastsalades. Dit kunt u ook aan uw klanten vertellen, zodat ze niet alleen kruidenboter maar ook toastsalade kopen en een rauwkost in plaats van huzarensalade. In elk geval houdt een klant van keuze en variatie en het is dan aan u om dat ook te bieden.

´Samen toveren we een glimlach op de mond van je klant´ is de slogan van Bonfait en dat zou de slogan van iedere slager moeten zijn. Door variaties in uw assortiment aan te brengen kunt u voor die glimlach zorgen.

Bonfait heeft gezorgd voor een aantal basissalades, waaruit de slager of medewerker zelf op een eenvoudige manier een salade kan afwerken. Er staan, vanuit die basissalade, verschillende recepten op papier, maar het is heel eenvoudig om hier een eigen draai aan te geven. “Als de basis maar goed is” zegt men bij Bonfait.

Ik wil vijf salades met u bespreken die een prima aanvulling kunnen zijn op uw barbecue-assortiment en die (uiteraard) ook goed passen bij een buffet.

Huissalade

Huissalade_koos Groenewold

Het woord zegt het al; met deze salade kunt u alle kanten op. We hebben een rauwkost-huissalade gemaakt met als basis de Basis Selderijsalade. Aan één kilo Basis Selderijsalade hebben we het volgende toegevoegd;

  • 550 gr. fijngesneden spitskool
  • 150 gr. reepjes prei
  • 125 gr. reepjes wortel
  • 100 gr. reepjes paprika
  • 75 gr. zilveruitjes

Makreelsalade

Makreelsalade_koos

Met behulp van de Basis Vissalade hebben we een makreelsalade gemaakt. Bonfait noemt dit makreelpaté maar om verwarring te voorkomen met echte paté in de slagerij ga ik voor makreelsalade:

  • 900 gr. Basis Vissalade
  • 600 gr. stukjes makreel
  • 100 gr. bosuitjes in ringetjes.

Tonijn-eisalade

Tonijn eisalade

Met de Basis Eisalade maken we een toast-
of stokbroodsalade met vis; de tonijn-eisalade:

  • 900 gr. Basis Eisalade
  • 500 gr. tonijn (uit blik op waterbasis)
  • 100 gr. ringen bosui

Kip-mangosalade

kip mango salade

Voor een lekker frisse salade hebben we gekozen voor de kip-mangosalade, op basis van de Rauwkost Mangosaus:

  • 700 gr. Rauwkost Mangosaus
  • 150 gr. witte druiven
  • 150 gr. blokjes ananas
  • 500 gr. gegrilde kipreepjes

Pasta carbonarasalade

pasta carbonara

En als laatste hebben we een maaltijdsalade gemaakt. Vanwege de populariteit van pastasalades hebben we gekozen voor een pasta-carbonarasalade met broccoli:

  • 1000 gr. Basis Carbonarasalade
  • 400 gr. gekookte eieren, gesneden
  • 300 gr. ham gesneden in reepjes (julienne)
  • 300 gr. rauwe broccoli, fijngesneden

Zoals u ziet zijn het allemaal eenvoudige salades. Bonfait heeft dat goed bedacht: met behulp van een basissalade eenvoudig variaties maken. De bovengenoemde basissalades maken ook nog eens onderdeel uit van de clean label range, wat betekent dat er géén kunstmatige kleur-, geur- en smaakstoffen zijn gebruikt. Een sterk verkoopargument naar de consument. Verder kan er eindeloos gevarieerd worden met de verschillende hulpstoffen. Gegrilde ham in plaats van kip, stukjes appel in plaats van druif en ook wat betreft hoeveelheden is het makkelijk variëren. De rauwe groenten hoeven niet geblancheerd te worden, want rauw oogt mooier qua kleur en geeft extra bite. Even goed afspoelen volstaat.