Dossier

Foodlog

Foodlog is een onafhankelijk nieuwsplatform over voedsel, gezondheid en eten & drinken. In dit dossier staan de berichten van Foodlog die interessant zijn voor Vlees+.

  • mannen

    Tijd voor mannenemancipatie

    Mannen worden in de veehouderij vaak gediscrimineerd. Maar er is hoop. Wouter van der Weijden – Foodlog De emancipatie van vrouwen in onze samenleving vordert gestaag. Honderd jaar geleden kregen vrouwen kiesrecht en vandaag vormen ze de meerderheid op universiteiten, waar ze het vaak nog… Lees verder →

  • Jamon Iberico

    Er zijn veel meer Spaanse eikeltjeshammen dan kan

    Overal kun je tegenwoordig dure, maar nog net betaalbare eikeltjesham van het Spaanse Ibérico-varken kopen. Een Duitse journalist dook erin en ontdekte nog meer dan wat insiders allang wisten. Cécile Janssen – Foodlog De in Spanje woonachtige Duitse journalist Thomas Urban kwam vorige maand in… Lees verder →

  • KemperKip

    KemperKip 1 – Een kip mag geen geluk hebben

    Herman Kemper wil in Wehl, bij Doetinchem, een nieuwe stal bouwen voor zijn biologische kippen. Hij ontwikkelde een plan voor de meest vrije blije buitenkip van Nederland. Totdat er ineens weerstand ontstaat. Waar is die weerstand op gebaseerd – en is hij terecht? Dat zoeken… Lees verder →

  • Kookboeken

    Kookboeken blijken risico voor volksgezondheid

    Gebruik jij bij het koken regelmatig een thermometer, of alleen als het recept dat zegt? En welke temperatuur is dan veilig? Uit onderzoek blijkt dat kookboeken nalatig zijn als het gaat om voedselveiligheidsadvies. Anneloes van Boven – Foodlog Kritiek op voedselveilige of gezonde adviezen in… Lees verder →

  • Vleeshandel wil langer leven voor kalveren

    In Australië zwengelt de vleeshandel een onderwerp aan dat we in Europa alleen van dierenwelzijnsgroepen zouden verwachten. ‘Bobby calves’ – babykalfjes – moeten langer kunnen blijven leven. Door Cécile Jansen – Foodlog Bobby calves zijn pasgeboren stiertjes. In Australië worden er zo’n 400.000 per jaar… Lees verder →

  • AH Kiloknaller

    ‘AH doet niet aan kiloknallers’

    Als je bij Albert Heijn vlees in de aanbieding koopt, hoef je niet bang te zijn dat je een ‘kiloknaller’ in handen krijgt. Dat zegt Erik Kieftenburg (hoofd inkoop vlees) van de Zaanse super. Door Cécile Janssen – Foodlog Kieftenburg is bij Albert Heijn verantwoordelijk voor de inkoop… Lees verder →

  • Brabant stelt eigen voorwaarden aan uitvoering nationaal varkensplan

    “Brabant dreigt de aansluiting bij nationale dynamiek vitale varkenshouderij te missen.” Dat zei ex-minister Uri Rosenthal (VVD) eind vorige week na een telefoongesprek met de Brabantse gedeputeerde van Agrarische Ontwikkeling, Anne-Marie Spierings (D66). Foodlog sprak beide bestuurders na hun telefoontje. Door Dick Veerman – Foodlog… Lees verder →

  • Joviander

    Joviander, terug naar het vrouwenvlees

    Horecagroothandel Hanos en kalfsvleesbedrijf VanDrie Group introduceren aanstaande dinsdag een nieuw vleesconcept. Onder de naam Joviander ligt ‘jong rundvlees’ van uitsluitend vrouwelijke dieren in de schappen. Dat is bijzonder nieuws in een tijd waarin ‘mannenvlees’ zo in de mode is. Door Cécile Janssen – Foodlog Jonge mannetjesdieren… Lees verder →

  • Vlees

    CO2 feiten over vlees sturen publiek het bos in

    De meest uiteenlopende cijfers over de CO2-uitstoot van vlees doen de ronde. Mark Soetman zette er een aantal op een rij. Door Mark Soetman – Foodlog opinie Op 2 februari plaatste Eva Jinek op haar site het artikel Vlees verpest onze planeet, waarom eten we… Lees verder →

  • Hepatitis E komt met wat we eten mee

    Gisteren besteedde 1Vandaag aandacht aan “de nieuwe Q-koorts” die vanuit varkensstallen omwonenden zou besmetten. We spraken er over met Hans Zaaijer, directeur van Sanquin, die al jaren ijvert voor fundamenteel onderzoek naar de besmettelijkheid en overdracht van Hepatitis-E. Hij denkt dat we beter kunnen letten… Lees verder →

  • Varkens in Nood beetje vals tegen Vion

    De Nederlandse grootslachter Vion behoort tot de zeldzame slachterijen die laten zien wat er achter hun muren gebeurt. Volgens Varkens in Nood verdoezelt het bedrijf de werkelijkheid echter. Het zou moeten tonen hoe varkens buiten bewustzijn worden gebracht voor de slacht. Foodlog liet een tijdje… Lees verder →

  • Olijfolie

    ‘Olijfolie niet nep maar vernaggeld’

    Het barst van de verhalen en geruchten over met koolzaad- en zonnebloemolie versneden olijfolie. Volgens Mike Adams zijn ze onzin, maar is de meeste olijfolie niettemin vernaggeld. Door Anneloes van Boven – Foodlog Over olijfolie is veel te doen. Voedselwetenschapper Mike Adams vindt dat het nieuws… Lees verder →

  • Opnieuw uitvinden versus innoveren

    Hoe werkte het – in de wereld heel unieke – Nederlandse voedselsysteem en waarom is het onrepareerbaar stuk? Door Dick Veerman – Hoofdredacteur Foodlog Nederland is het enige land ter wereld dat van alle producten die het zelf teelt of van een dier haalt minstens tweederde… Lees verder →